Volvo Ocean Race: Woxén direkt från Ericsson 3 (3 mars)

Redaktionen

Redaktionen

Volvo Ocean Race

”Där är hon – Puma”. Magnus Woxen och besättningen på Ericsson 3 har koll på senaste tidens tuffaste konkurrent. Foto: Gustav Morin/ ERT

”Vattentemperaturen börjar i alla fall att sjunka från 30 grader till snart under 28?puh!
Seglingen har varit betydligt mer behaglig denna andra vecka då det nästan har varit torrt på däck. Vi har sluppit att svettas i sjöställen.”
Magnus Woxén rapporterar till hamnen.se mellan Fidji och Nya Zeeland.

Varmt och annorlunda

Här ombord på Ericsson 3 har det varit varmt en längre tid, men innan ekvatorn så var det mer vind och ”luftade på” bättre. Nu ligger vi och länsar i lätta vindar runt ett högtryck, vilket gör att det är nästan olidligt på däck och än värre här nere.

Vattentemperaturen börjar i alla fall att sjunka från 30 grader till snart under 28?puh!
Seglingen har varit betydligt mer behaglig denna andra vecka då det nästan har varit torrt på däck. Vi har sluppit att svettas i sjöställen.

Vi har tampats med Puma en längre tid och det ökar underhållningen. I de åskmoln som bildas när det är så varmt kommer det kraftiga vindbyar som gör att vi kastas om placering. Men nu efter en vecka så kom splitten då Fidji kom i vägen och Puma valde att gå mellan öarna och vi på den östra sidan.

Märkligt nog har det knappt påverkat placeringen mellan oss. Skillnaden på båtfart mellan båtarna är inte så stora vilket gör att segelval och strategi avgör i det långa loppet.

Men nu börjar allvaret?

Vi har nu endast några dagar kvar innan det är dags för härlig Södra Oceanen-segling med hård läns. Den kommer dock att vara delvis begränsad av så kallade ”Ice-gates” som vi måste gå norr om för att inte riskera att hamna bland för många isberg.

Sen blir det mer hårda tag före Kap Horn. Det området glömmer jag inte i första taget eftersom vi på förra resan hade mycket hårda vindar och framför allt fyrkantiga vågor. De höga, branta vågorna gjorde att vi då fick ordentliga magplask som man trodde skulle spräcka skrovet i bitar.

Men det blir väl lite lugnare dagar innan målgången i Rio där vi seglar in som första båt?

Seglarhälsningar från 35-gradig passadvind mellan Fidji och Nya Zeeland

Magnus Woxen, ombord på Ericsson 3

Relaterade artiklar

GITANA, Maxi Edmond de Rothschild. Drone 13 February, 2013.

Så optimeras areodynamiken – en avgörande faktor

Gitana Ultim Grib files

Rekordet runt jorden – så spår man vädret

Sodeo Gitana Jules Verne

Giganternas kamp runt jorden är igång!

Hugo Boss Alex Thomson under way again

Hugo Boss återuppstånden och igång!