VOR LIVE | Start etapp 3 mot Kinas Hawaii

Gustav Morin

Gustav Morin

Idag klockan 10.50 sänder vi starten av tredje etappen av Volvo Ocean Race från Abu Dhabi. Det blir en knixig sträcka nära land mellan stockar och fiskebåtar med destination Sanya – Kinas Hawaii. 

– Den här etappen kommer att bli annorlunda mot de andra i meningen att de första dagarna kan bli avgörande, säger Ian Walker, skeppare på Abu Dhabi.

– Det blir mycket segling nära kusten, ofta i lätt vind och över många grunda områden, vilket ställer stora krav på navigatören. 

Svårupptäckta rev, dåligt belysta fiskefartyg med nät ute och stockar i vattnet kan ställa till det ordentligt för besättningarna. När jag seglade från Indien till Singapore med Ericsson 3 i VOR 2008/2009, vilket är delvis samma sträcka som båtarna kommer att korsa nu, fick vi uppleva en stor del av det nyss nämnda. Vi låg ofta nära motståndarna och hade gippdueller i sunden. Precis som Abu Dhabis skeppare befarar så hade vi mycket lätt vind, viIlket är en utmaning när det blir strömt genom smala sund. I vissa fall var vi tvungna att ha ankaret framme för att inte driva bakåt. Vid ett tillfälle låg hela flottan samlad inom ett par hundra meter och väntade på vind. 

– Det finns många faror längs vägen och lika mycket som alla vill vinna vill man nå Sanya med en intakt båt, säger Charles Caudrelier, skeppare på Donfeng.

racing_havskappsegling_2014_VOR_Etapp_3_Starten_Live_VOR_Abu_Dhabi_start

Relaterade artiklar

racing_havskappsegling_2019_VOR_kvinnliga_seglare_Yongest_woman_in_the_ocean_race

Yngsta tjejen i Volvo Ocean Race dominerar

racing_havskappsegling_2019_The_Ocean_Race__The_Ocean_Race_Salen

Svensken som ska leda nya The Ocean Race

racing_havskappsegling_2019_Maiden_women_offshore_Tracy_Edwards

Första kvinnliga skepparen i Whitbread berättar

racing_havskappsegling_2018_VORTheMovie_Ingang_Volvo_Ocean_Race_recap_2017_2018

VOR – the movie!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar