VOR – svensk framgång efter stenhård spurtstrid

Redaktionen

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team vann spurten i den sjätte etappen.. De gick i mål i Newport strax efter klockan fyra i natt, bara tre och en halv minut före ärkerivalen Abu Dhabi.

– Det var fantastiskt skönt att vinna den här etappen, säger Martin Strömberg. Spurten var minst sagt stressig och vi var tvungna att se oss över axeln hela tiden.

Efter att Dongfeng Race Team bröt masten strax innan Kap Horn i den förra etappen fick laget jobba hårt för att laga båten och ta sig till starten för den sjätte etappen i Itajaí, Brasilien. När de lämnat Brasilien den 19 april stötte laget på nya problem när deras watermaker gick sönder.

Trots ett tufft utgångsläge hängde Dongfeng Race Team med i täten på väg norrut i Atlanten. I lördags lyckades de ta ledningen och fick ett litet övertag framför Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel.


Försprånget blev aldrig större än drygt 10 sjömil och när båtarna närmade sig Newport krympte marginalerna ytterligare. Vinden lättade under de sista timmarna och Abu Dhabi lyckades nästan ta sig förbi. Men Dongfeng höll undan och var till slut 3 minuter och 25 sekunder före ärkerivalen över mållinjen.


– Det kan nästan inte bli jämnare. Vi hade kanske lite tur men efter att ha haft ledningen så länge kändes det som att det var vår tur att vinna.
Segern gör att Dongfeng Race Team plockar in ett poäng på Abu Dhabi som ändå leder den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15 med sex poäng.


Tät och tålamodsprövande strid i stiltjen in mot mål.

– Vi slåss fortfarande om att vinna totalsegern, säger Martin Strömberg. Det är klart att det hade varit bättre om fler båtar varit före Abu Dhabi men vi kan bara styra över att vi själva slår dem. Det betyder mycket för oss att ta in ett poäng och striden kommer att fortsätta ända fram till Göteborg.

– Jag är väldigt stolt över mitt lag, säger Dongfengs franska skeppare Charles Caudrelier. Första målet i den här etappen var att få båten till startlinjen och alla i laget gjorde ett fantastiskt jobb. Jag vill ge den här segern till dem och jag är väldigt glad.

Abu Dhabi Ocean Racings skeppare Ian Walker var besviken efter målgången men också imponerad över Dongfengs comeback. 


– En väldigt stark insatts av Charles och hans besättning. De har seglat en fantastisk etapp, vi var nära att passera dem i slutet men de stretade emot och vann välförtjänt.

Trean Team Brunel nådde Newport drygt 50 minuter efter tätduon och knappt 40 minuter efter dem tog Mapfre fjärdeplatsen. Amerikanska Team Alvimedica väntas nå hemmahamnen de närmaste timmarna och svenskbåten Team SCA beräknas gå i mål under dagen.

Följ det sista av den sjätte etappen live!

racing_havskappsegling_2015_VOR_7_maj_Ingang_VORIngang

Relaterade artiklar

Pip_Hare_Medallia

Route du Rhum – haverier och fortsatt dramatik till havs

racing_havskappsegling_2017_VORBrach_Ingang_Turn_the_tide_wipeout

Svenskens dramatiska broach i Södra Oceanen!

racing_havskappsegling_2017_VOR_Start_leg_1_Stromberg

Exklusiv intervju med ende svensken i VOR

racing_havskappsegling_2017_VOR_InPort_Alicante_VOR_Inport

Volvo Ocean Race – första racet i repris

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar