VX One – kölbåt med skiffprestanda

VX One – kölbåt med skiffprestanda

Gustav Morin

Trots att jag är både fet och gammal och allt annat än en vacker syn i tajta gummikläder, så har jag senaste åren gladeligen dragit på mig våtdräkten. Båtar som VX One är anledningen.
Ungefär så säger Yachting World-reportern i videon som visar hans testseglats hård vind.

Om du är en halvklumpig kölbåtsseglare som vill få samma seglingsupplevelse som de unga starka Olympiska 49er-seglarna – då är detta båten för dig!

Många tycker att det är för jobbigt att stå i trapets men för trist att sitta och dingla med fötterna längs skrovsidan med ett mantåg kring magen ombord på en klassisk kölbåt. VX One är väldigt lik en skiff (båttypen som 49ern tillhör) med helt plan botten och bred och rak akter för tidig planing och stort rätande moment. Istället för trapetser har VX One en hissbar bulbköl. Det betyder att man slipper trapetsen och burkar istället för att dingla med benen – en perfekt kombination mellan kölbåt och jolle.

Yachting Worlds reporter Matthew Sheahan liknar VX One vid Uffa Fox framgångsbåt Flying fiften och jag kan direkt instämma. Inte minst är den lik vår tidigare svenska framgångsrika Paralympiska seglare Gustaf Fresks version av en Flying Fifteen, som jag fått äran att provsegla. Den har fått djupare och tyngre köl och ett långt peke och riggen är i princip rakt av tagen från en 49er. Båten gick snabbt som satan med Gustaf stadigt sittande vid rodret och mig i trapets. VX One lär vara ett par resor ballarepå alla sätt, utan att gasten behöver hänga över ytan.

– Målet har varit att skapa en lätt och livlig båt som seglar bra i lätt vind och är “outstanding” i hård vind. Det är en racer i första hand men den ska också enkelt kunna dagseglas med familjen i 15 knop. 

VX One
Längd skrov: 5,79 m
Längd vattenlinje: 5,74 m
Bredd: 2,19 m
Djupgående: 1,32 m
Vikt: 224 kg
Kölvikt: 61 kg
Storsegel: 13 kvm
Fock: 7 kvm
Gennaker: 26 kvm
Masthöjd: 8,35 m
Besättning: 2-3 pers
Design: Brian Bennet
Mer info: www.vxone.org

Gustav Morin

batar_segelbatar_2015_VX_One_VX_One

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Fem har hittills tagits ut men fler ska de bli. Här är seglarna som deltar i Olympiska Sommarspelen 2024 i Paris!

Första gallringen gjord – de seglar för Sverige i OS 2024

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler är trots allt mycket nöjda med sitt VM-silver.

Ännu en nominering till succéduon – kan utses till Årets lag

Sveriges just nu bästa kappseglingsbesättning bestående av Vilma Bobeck och Rebevva Netzler kan vinna seglingsvärldens finaste pris.
Foto: Sailing Energy / World Sailing.  13 August 2023.

Glädjebeskedet: Svenskor nominerade till World Sailor of the Year

Vilma_Bobeck_Rebecca_Netzler_l

Överlägsen seger och svenskt VM-guld i 49erFX