Watski2Star 2009: Ett klokt beslut?

Redaktionen

Redaktionen

Sjömanskap

Nej, det blev inget Watski2Star för Hasse Bauer, hamnen.se. En väderprognos som lät alltför tuff i kombination med dåliga förberedelser gjorde att Stefan Kraft och jag efter moget övervägande beslutade att inte starta.

Med väderprognoser som sade 13-14 m/s och med 15-16 m/s i byarna sög det till i magen och en känsla av tveksamhet infann sig. Är det här rätt? Att ge sig ut i det här vädret?

Först kändes det lite fegt, liksom. Varken Stefan eller jag hade någonsin nekat en start för att det blåst för mycket. Att se startfältet dra iväg och själv stå på land? Hur kul skulle det vara?

Stefan hade kämpat med att själv segla ner båten till Oxelösund. Den ursprungliga planen på att lämna Stockholm i söndags hade blivit försenad och Stefan kunde inte komma fram till Oxelösund förrän klockan fem på onsdagen. Fyra timmar före start.

Där möts vi av en väderprognos som löd:

Dagens frontsystem drar bort österut och följs av friska sydvästvindar. Ett nytt lågtryck bildas vid Sydnorge/Skagerack natten mot torsdag. Det fördjupas och rör sig åt sydost över Götaland och når sydöstra östersjön torsdag kväll.

Hårda vindar, kryss i stort sett hela banan, endast två man ombord som inte har seglat tillsammans tidigare och det i en båt, Mumm 36, som är en känlig racingbåt som har det svårt i grov sjö på öppet hav.

Nej, så kul ska vi inte ha och var överens om att vi hade fattat ett vuxet och klokt beslut, Stefan 48 år och Hasse 53.

Lycka till alla ni som kämpar på i Watski2Star. Ni är värda alla respekt.

Relaterade artiklar

GITANA, Maxi Edmond de Rothschild. Drone 13 February, 2013.

Så optimeras areodynamiken – en avgörande faktor

Gitana Ultim Grib files

Rekordet runt jorden – så spår man vädret

Sodeo Gitana Jules Verne

Giganternas kamp runt jorden är igång!

Hugo Boss Alex Thomson under way again

Hugo Boss återuppstånden och igång!