X35 Cup – Lidingö Runt, djungelracet

Redaktionen

X35 Cup Lidingö RuntNågra besättningar satsar allt för att skrika hål i öronen på varandra, och några ringrostiga men rejält adrenalinstinna rorsmän med väl våghalsiga vinnarskallar ser till att gelcoatflisorna flyger högt. Nu vet också försäkringsbolagen att båtsäsongen är igång.

 

Intensiva race på korta banor med sex race per dag är framgångsreceptet i heta X-35 klassen som hade premiär med sin Gran Prix-serie i helgen. Serien ska höja nivån och antalet X-35-seglare fram till VM som går i danska Århus 2011.

Serien består av fyra delar och innefattar vid sidan av bankappsegling en kortare distanskappsegling. Lidingö Runt eller ”djungelkappseglingen”, som någon kallade den, var den första. Och det var där gelcoatflisorna flög.

Favorittippade finländarna i team X.O, vilka tog en fjärdeplats på VM 2009, tog tidigt ledningen men VW visade fin fart när det friskade i och tuggade om på Askrikefjärden. I sista sundet smet dock finländarna förbi igen.

På söndagen avgjordes bankappseglingarna utanför restaurang Pont vid Hägernäs Strand. Finländarna knep totala segern efter stabil segling i ostadiga vindar. Upp till fjärde plats var det extremt tätt.

– Vi har skapat ett helhetskoncept som är utvecklande för seglarna och spännande för publiken. Racen är korta med bojarna nära land och fyra till sex starter per dag, säger Klabbe Nylöf som står bakom X-35-projektet och är skeppare i Team VW.
På torsdag den 13 maj går andra deltävlingen med distanskappsegling från Nacka till Slussen, sen bankappsegling på fredagen utanför Nacka Strand.

– Det ska alltid finnas en bra restaurang i anslutning, bra aktiviteter omkring racen och fina priser. I år kämpar besättningarna bla om en varsin Sjöö Sandström-klocka, säger Klabbe Nylöf.

Se resultat på www.x-35.se.

https://www.youtube.com/watch?v=u58dwSyCLbI

 

X35 Cup Lidingö Runt

Relaterade artiklar

Utsläpp-fraktfartyg-olaglig-miljö-klimat

Skadliga utsläpp hos över hälften av fraktfartygen i Sverige

Platypus-ubåt-fritidsbåt-motorbåt-dykning

Platypus – intressant men kanske helt onödig båt

Yrvind-i-nyhetsmorgon

Havsfilosofen Yrvind gör succé med raka svar i nyhetsmorgon

golden-globe-racing-kirsten-ledare-världsomsegling-kappsegling

Hon räddade finska Tapios – nu leder Kirsten Golden Globe

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar