Yrvind når Atlantö efter 78 dagar

Yrvind når Atlantö efter 78 dagar

Gustav Morin

Hamnen.se når den 81-årige ensamseglaren för en videointervju efter att han flytt Corona från norska Ålesund och efter 78 fuktiga, kalla, mögliga, ensliga och ovanligt blåsiga dygn till havs äntligen stapplat iland.  

Det är tredje gången som Sven Yrvind kliver iland i hamnstaden Horta i ögruppen Azorerna. Men det var många år sedan sist och det här var den tuffaste resan hit, hittills.

Man skulle kunna tänka sig att det var tufft för att Sven nått en ålder där många ser det som en bedrift att ta en dagslång promenad. Men påfrestningarna handlade mest om att varken vindstyrkan eller de låga temperaturerna gav med sig.

– Det var ganska förfärligt – grått, blåsigt och kallt, säger Sven Yrvind när Hamnen når honom.

I övrigt så är Yrvind nöjd med både seglatsen och sin båt som bara är 1,20 meter bred och 5,80 meter lång och som har hyfsad ligghöjd.

Tungt med 5 kg skalle

Sven ligger förtöjd i Hamnen och tar igen sig. Han var tärd fysiskt efter resan då han knappt kunnat röra sig ombord.

Små båtar har naturlagarna på sin sida.

Sven Yrvind om varför han föredrar enkla små båtar.

– Jag kunde inte gå när jag skulle ta mig iland efter alla dygn till havs. Benmusklerna hade förtvinat och det var en utmaning att hålla upp huvudet eftersom nackmusklerna också vilat för länge. Detta kom ju såklart inte som en överraskning och jag fick användning av käppen som jag packade med.

Sov i korta intervaller

Sista dygnen in mot land var extra utmanande med väldigt lite sömn. Och det verkar inte så lätt att ta igen sig i hamnen heller då den lilla båten rycker hårt i förtöjningarna hela tiden.

Men Yrvind är ändå glad. Han verkar ha återhämtat sig snabbt och har redan nya planer.

Meningslös strävan mot ökad komfort

Sven Yrvinds filosofi handlar om att leva enkelt med enkla vanor och helst ombord på en enkel båt. Han menar att många missförstår livet. Här är ett utdrag från hans berättelse “MED FYRA KVADRATMETER SEGEL OCH EN ÅRA“:

“De tror att komfort är lycka, men, tyvärr, den typen av lycka funkar bara på kort sikt eftersom den, liksom drogmissbruk och avbetalningsköp, bränner energi avsedd för framtida välbefinnande. De som njuter ansträngningslös komfort berövas ständigt energi. De tappar ork, blir latare och fetare, får mindre god hälsa och blir mer uttråkade. Vill du må bra är det bättre att börja motionera än att köpa en mjukare säng. Vila tär på din energi. Det är bara genom att använda energi som du skapar energi och det är överflöd på energi som gör dig lycklig och frisk. Det är denna brist på insikt som gör att många människor slösar bort stor del av sina liv i strävan mot ökad komfort.”

Se videointervjun ovan!

Den som vill stötta Yrvind i hans iver att konstruera och segla på världshaven – Swischa till +46 706 200 550.

Gustav Morin

Yrvind

Skriv kommentar

Relaterade artiklar

Batliv-pa-vintern

Båtliv på vintern – vi utforskar Stockholms isiga skärgård

Hallberg-Rassy-69-Dusseldorf

Hallberg-Rassy 69 – första intrycken av den svenska bjässen

Saxdor 400 GTC gjorde storstilad premiär på båtmässan i Helsingfors.

Saxdor 400 GTC – hyttbåt med utfällbara skrovsidor

Seglingsexperten Jimmy Hellberg tar en titt på Jeanneaus Sun Fast 30 One Design. En Båt som kan bli en ny måttstock i entypsracing.

Jeanneau Sun Fast 30 OD – havskappsegling på lika villkor