Skärgårdsmässan: allt ljus på Finngrundet

Redaktionen

Redaktionen

Finngrundets fyrtorn: Foto Annelli Karlsson/SMMDen kommande helgen börjar sommaren på Djurgården i Stockholm. Under skärgårdsmässan, som arrangeras den 27–29 maj, öppnar Sjöhistoriska nämligen sin sommarverksamhet och håller sedan öppet på museifartygen och Båthall 2 fram till i slutet av augusti. Under helgen invaderas också själva Sjöhistoriska av vikingaskepp och medeltida båtar.

Foto: Annelli Karlsson/SMM 

Museifartygen ligger förtöjda alldeles intill Vasamuseet. Två av dem, isbrytaren Sankt Erik och fyrskeppet Finngrundet, är öppna för allmänheten.

Finngrundet öppnar i år igen efter att ha varit stängt i tre år. Nu har skeppet rustats upp och ska återigen sprida ljus över Stockholm.

Fyrskeppet Finngrundet Foto: Maria Ljunggren/SMM

Fyrskeppet Finngrundet ligger vid museipiren på Djurgården i Stockholm. Foto: Maria Ljunggren/SMM

– Hon är ett sjömärke som har legat och lyst i 30 år i Stockholm, säger Maria Ljunggren, projektledare för Sjöhistoriska museet på Galärvarvet. Vi har ordnat så att hon kommer tillbaka till sin forna ljuskaraktär, med två blänk var tjugonde sekund.

Fyrskepp användes förr som flytande fyrar. De var alltid målade i rött och hade namnet målat på sidan i stora vita bokstäver, allt enligt internationella regler.

Finngrundet togs ur tjänst 1969 och blev museifartyg året efter. Hon återinvigs nu i samarbete med Svenska fyrsällskapet, som är med under öppningshelgen och berättar om fyrskepp och fyrväsendets historia i Sverige.

Både Finngrundet och isbrytaren Sankt Erik, där det går att ta en fika, ligger nedanför Vasamuseet. På samma hamnsträcka kan man också besöka Båthall 2, med en unik samling båtar från 1400-tal till 1900-tal.

Under helgen, den 28–29 maj, kommer också flera vikingaskepp och medeltida båtar att lägga till utanför Sjöhistoriska vid Djurgårdsbrunnsviken. Flera föreningar deltar och det blir möjligt att gå ombord och provåka, se stridsuppvisningar samt andra dramatiserade visningar och olika typer av hantverk.

 

 

 

Finngrundets fyrtorn: Foto Annelli Karlsson/SMM

Relaterade artiklar

nyheter_2017_KMarktaBatar_Ingang_KmarktIngang

Flytande kulturarv – 135 fritidsbåtar k-märkta!

batar_Klassiker_2013_bildspel_Veteranbatar-25

Veteranbåtsmöte i Wasahamnen

Fler drunknade under 2011. Foto: Christian Wictorin/SLS

Fler drunknade under 2011

Paris internationella båtmässa 2010. Foto: Etienne de Malglaive/AFP/Nautic 2010

Paris samlar sig för årets båtmässa

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar