Skärgårdsstiftelsen dyker för miljön

Redaktionen

Redaktionen

Dykare plockar upp skräp. Foto: Tomas JangvikTurister och båtfolk har lämnat Stockholms skärgård, kvar finns bara skräpet de lämnat efter sig. Men nu ska det upp till ytan – Skärgårdsstiftelsen har fått pengar för ett städprojekt och dykningar pågår nu för fullt.

Foto: Tomas Jangvik

Just nu dyks det efter skräp i Säck och Träskö Storö i de norra delarna av Stockholms skärgård och på Fjärdlång, Biskopsö och Möja i mellanskärgården.

Först dokumenteras platserna med både foto och film, över och under ytan. Sedan samlas skräpet in och resultatet ska levereras av dykarna med bilder som visar skillnaden före och efter.

– Projektet bidrar inte bara till med att vikar rensas på skräp, långsiktigt hoppas vi även på att kunna förändra vissa attityder och beteenden, säger Cecilia Wibjörn som är Skärgårdsstiftelsens miljöhandläggare.

Dykarna hittar allt från flaskor till bilbatterier. Skräp med vassa kanter och giftiga ämnen kan orsaka skador på både djur och människor och hör förstås inte hemma under ytan.

– För 50 år sedan tyckte man inte att det gjorde så mycket att kasta en flaska eller burk över bord, den attityden är bättre i dag men inte tillräckligt, säger Cecila Wibjörn.

Dykprojektet, som kallas Skräpet ska upp till ytan – en dykinsats för miljön, finansieras med pengar från Havs- och vattenmyndigheten.

 

Dykare plockar upp skräp. Foto: Tomas Jangvik

Relaterade artiklar

122749735_3787620961270924_1952654447503421233_o

Ocean Cleanup – summering för nya skräpsamlarmaskinen

20180714_214713-1920x1440

Loxo 32 – effektiva cruisern finns nu med eldrift!

Skräp i skärgården

Snabbkurs för miljösvin!

Jävla Bocken (Gävlebocken) i Stockholm byggd av Rena Mälaren av bildäck och skräp som legat på havsbotten.
© Oskar Kihlborg

Jävlabocken – miljövidrig ända ut i klövarna!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar