Snabbtips – vägen till ett lyckat båtköp

Redaktionen

Snabbtips – vägen till ett lyckat båtköp. Att köpa båt är ett kärt besvär. Men utbudet är stort, fallgroparna många och det gäller att tänka efter före. Här är några goda råd på vägen.

Man behöver inte vara nybörjare för att gå vilse i båtdjungeln. Utbudet av såväl nya som begagnade båtar är enormt och att hitta en båt som passar kan vara svårt även om man har varit med ett tag.

– Det vanligaste misstaget är att man köper en båttyp som egentligen inte riktigt passar ens behov, säger Mattias Nielsen på Ericsson Marine Scandinavia, och fortsätter:

– Man kan till exempel fastna för en båt för att den har vackra linjer, eller att den ser tuff ut. Men så kanske den sticker för djupt för att den ska kunna förtöjas i hemmahamnen.

Det viktiga är alltså att göra en behovsanalys. Men det räcker inte med att den är noggrann. Den måste också vara realistisk och ärlig. Något som kan verka självklart. Men ibland är skillnaden mellan hur man tänker sig använda sin båt och hur man faktiskt använder den stor.

– Det vanligaste exemplet på det är hur kunden ser för sig hur familjen är till sjöss i veckor i sträck i en stor båt med många kojplatser. Men i verkligheten blir det bara någon enstaka övernattning.

Sovplats ombord eller iland på hotell?

– Då kanske det hade varit bättre att satsa på en mindre båt som är billigare i inköp, drift och underhåll och ta in på skärgårdshotell eller vandrarhem de få nätter som man faktiskt skulle vilja stanna kvar på sjön, säger Mattias Nielsen.

Mån om sitt rykte
Ett annat hett tips, för att minska risken för obehagliga överraskningar, är att köpa sin båt av en seriös handlare. Då får man inte bara båten utan också trygghet av konsumentköplagen och möjlighet att reklamera båten om den skulle visa sig vara bristfällig. Numera är båthandlarna ofta mycket måna om sina rykten och därför går de i regel också igenom båten noggrant innan den läggs ut till försäljning.

Viktigt med pentry?

Till skillnad från förr är det heller inte längre någon nämnvärd skillnad i pris på den privata marknaden och på båtar som ligger för försäljning hos båthandlare. Konkurrensen är stor och handlarna måste hålla priserna nere för att kunna konkurrera.

Linjeskön eller bara praktisk?

Däremot kan man fortfarande dra fördelar av att köpa sin båt på hösten istället för under vårens första värmande strålar. Och inte bara för att utbudet är betydligt större på hösten. Utan också för att möjligheten att pruta är betydligt större när säsongen är över.

Läs också snabbtips inför båtförsäljningen här.

nyheter_2015_LyckatBatkop_Ingang_LyckatIngang

Relaterade artiklar

Tralgränsen flyttar till 12 sjömil.

Trålgränsen flyttas – glädjande besked för sportfisket

General Motors satsar på elsnurror ihop med Pure Watercraft.

General Motors miljardsatsar på elmotorer till båtar

Test av aluminiumbåten och sportbåten Anytec A21

Anytec A21 – första intrycken från testen

Beluga24.1

Beluga 24 – foilande eldriven färja snart redo för Stockholm

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar