Sören Kjellkvist rodde ända till Ryssland

Redaktionen

Redaktionen

För drygt tre månader sedan rapporterade Hamnen.se om en svensk äventyrare som planerade en rodd till Ryssland. Nu är den genomförd och målet nått.

Hur känns det i kroppen efter att ha rott 67,2 (land)mil från Stockholm till ryska gränsen? 
– Jag känner mig starkare nu än någonsin. Har haft problem med ryggen tidigare men nu är det borta. Rodd är väldigt bra när man ska träna upp musklerna i ryggen. Sedan är händerna väldigt slitna och det kommer ta upp till tre veckor innan de repar sig. Men det är okej.

Vad var det mest njutbara som hände under resan?
– Det var hela naturupplevelsen. Skärgården mellan Åland och Finland är helt fantastisk. Det är så glest mellan båtarna och naturen är praktfull. Jag hade nästan daglig kontakt med säl, havsörn och tordmule.

Några farligheter?
Det kunde bli dramatiskt ibland när det blåste hårt. Speciellt en dag när jag befann mig precis innan Finska viken. Det blåste nordligt riktigt hårt och jag var nära att driva ut till havs. Jag spanade in tre öar lite längre ut som jag tänkte att jag skulle kunna rädda mig till om det skulle behövas. Men jag klarade det ändå med nöd och näppe.

Du sade när vi talades vid i våras att du kanske skulle ro hela vägen hem igen om det gick någorlunda smärtfritt på vägen dit. Hur blir det med det?
– Jag hade bestämt att jag skulle paddla hem igen om jag klarade resan dit på 22 dagar. Men det tog 25 dagar så då fick det vara. Jag vill vara hemma till frugans första semesterdag.

Förra året paddlade du hela Norges atlantkust. Vad är det som driver dig till sådana strapatser?
– Det finns inget bättre än att vara ensam i naturen en längre stund. Den ultimata friheten finner man i friluftslivet.

Har du något nytt äventyr i sikte?
– Ja, jag har planer men inget är spikat. Det är fyra alternativ. Ett äventyr handlar om jakt och fiske. Det andra gäller kanot. Det tredje handlar om cykel och det fjärde är ett familjeäventyr. Mer vill jag inte säga ännu.

Mer om Sören Kjellkvist här.

nyheter_2014_Soren_Ingang_Ingang

Relaterade artiklar

bygg en fiskebåt för 1000kr

Bygg din båt för under tusenlappen

Miljo_2018_RoddSvalbardForts_Ingang_Svalbard_rodd

Runt Svalbard – här fortsätter äventyret!

Spektakulart_2018_RoddStillaHav_Ingang_RoddStillaHavetINGANGFIX

Redo att ro till San Francisco!

Miljo_2017_PlastRuntDjurgarden_Ingang_PlastRintDjurgardenIngang

Han rodde hem 12 säckar plast på tre timmar!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar