Den flygande båten Catalina NG

Redaktionen

Redaktionen

På flygmässan Aero 2010 i Friedrichshafen  8 – 10 april kommer Italienska Flysynthesis att visa en ny amfibieflygfarkost.  Catalina NG är en flygande båt med fasta vingar som kan landa och starta både på vatten och land.

Catalina NG är utrustad med en Rotax 582 motor och kan flyga i intervallet 45 till 150 km/t. Med full last (två personer) startar den på land på ca 100 meter och på vatten ca 150 meter.

Catalinan som har en tomvikt på 260 kg har elstyrda landningshjul och flaperon (en kombination av skevroder och vingklaff).  Den kommer att kunna förses med fällbara vingar för enkel transport och förvaring. Priset är inte definitivt ännu men det kommer att ligga under 400 000 kr.

Då den klassas i kategorin ultralätta flygplan behövs endast en relativt enkel kort utbildning för att få flyga den.

Catalinan är mycket lättflugen och redan godkänd i Tyskland varför det sannolikt inte kommer att bli några problem att få den godkänd i Norden.

Bohena AB är Nordisk distributör av Flysynthesis flygplan och introducerade redan 2004 Sveriges tystaste och mest lättflugna flygplan, en Storch CL med amfibieflottörer.  Sedan en tid tillbaka finns också en Storch HS stationerad i Dalarna.

 

www.flyul.se för ytterligare information om övriga modeller.

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar