Död späckhuggare i Hunnebostrand ger forskningsmöjligheter

Späckhuggare har cirkulerat mycket i svenska medier de senaste veckorna. Det avlidna djuret som hittades vid en brygga i Hunnebostrand kan nu bli föremål för forskningsframsteg. Inte sedan 1800-talet har en död späckhuggare hittats i våra svenska vatten.

Den döda späckhuggaren i Hunnebostrand är den första som hittats sedan 1800-talet, nu ska den bli föremål för forskning. Fotograf: Jimmie Lindell

För ett par veckor sedan stötte fiskekompisarna Elias och Olle på en späckhuggare i Smögens Hamn när de var ute och fiskade. Något som vi på Hamnen då berättade om. Några dagar senare blev det rubriker i medier igen då en späckhuggare hittats död vid en brygga i Hunnebostrand cirka en mil norr om den plats Elias och Olle sett det enorma däggdjuret på.

Om det rör sig om en och samma späckhuggare är oklart men kanske kan forskning nu ge oss en fingervisning om så faktiskt är fallet.

Den avlidna späckhuggaren bogserades bort från bryggan och togs upp ur vattnet av Kustbevakningen.

– Lyftet gick bra, den togs upp på en lastbil och kördes till Lysekil där nu kommunen tar hand om späckhuggaren, säger Anders Mikaelsson på Kustbevakningen till P4 Väst.

Nu väntar undersökning och analys

Én obduktion har nu gjorts av den döda späckhuggaren och från detta hoppas man kunna få svar på frågor om dessa mystiska varelser.

– Det här unika fyndet kommer ge forskningen möjlighet att analysera miljögifter, dödsorsak, hälsa och reproduktion bara för att nämna några få parametrar som vi kommer att kunna analysera, säger Linnea Cervin, marinbiolog vid Naturhistoriska Riksmuseet till P4 Väst.

Läs även:
Kryssningsfartyg omringat av över 1 000 valar
Elias och Olle mötte späckhuggare under fisketuren i Smögen

Inte sedan 1800-talet har ett så färskt kadaver från en späckhuggare hittats i Svenska vatten.

– Det är väldigt sällsynt att döda späckhuggare hamnar i Sverige och ännu mer sällsynt att få så färska och omfattande prover från dem, säger Linnea Cervin, marinbiolog på Naturhistoriska Riksmuseet.