Ett flytande soldrivet lyxhus för 55 miljoner

Ett flytande soldrivet lyxhus för 55 miljoner

Gustav Morin

Det går att bygga en flotte för småpengar, placera ett litet hus ovanpå och sätta en liten snurra på aktern och häpp så har man ett perfekt sommarboende. Eller så kan man gå den dyra vägen…

Den dyra vägen kan bli väldigt dyr om man väljer en otroligt lyxig modell från Arkup. Närmare bestämt, eller kanske snarare i runda slängar, 55 miljoner kronor. Det är nämligen inga bekymmer att köpa till lite extra gadgets och höja summan ytterligare ett par miljoner.

För första nämnda summa får man i vilket fall ett hus som ska klara sig utan uppkoppling till landström – man ska kunna leva “off grid” som säljaren så trendigt uttrycker det.

Men det är knappast det som gör att Arkups lyxvilla sticker ut från mängden, utan snarare att det faktiskt går att köra runt denna kantiga koloss för egen maskin. Ytterligare utmärkande attribut är eldrift och att man kan ankra upp utan ankare. Mer om det lite senare.

Med pelarna nedfällda ska huset stå pall för en orkan.

 

För här ovan får vi en rundtur av mäklarvärldens vattenkammade motsvarighet till Don Johnson som i småsliskig svid visar oss runt ombord. Och då är det ju på sin plats att börja berätta om husrummet, snarare än om framdriften.

Ljusinsläpp via gigantiska glaspartier är det som framhävs främst och såklart flera lyxiga detaljer såsom det välutrustade köket och de fyra (!) påkostade badrummen. Ett badkar fick dock inte plats där utan står direkt på durken i ägarens svit.

Totalt finns husrum för åtta personer. Men det går att välja till ett extra litet rum om man, som säljaren säger, behöver plats för sin: “kapten, besättning, hembiträde och/eller butler”.

Framdriften ska vara ljudlös och manöverbarheten ska, trots det förmodat enorma vindfånget från denna tio meter höga koloss, gå smidigt. Detta tack vare två motorer som vardera, via två propellrar, levererar 100 kW. Energin kommer från taket som är laddat med solpaneler på totalt 36 kW. Batteribanken är på hela 182 kWh.

För er som tycker att 55 miljoner är för mycket finns möjlighet att hyra…

 

Så till ankaret. Eller snarare det obefintliga behovet av ankare. För när man tröttnat på vågskalp och därtill hörande gung, så trycker man bara på en knapp och så fälls fyra stolpar hydrauliskt ner i havsbotten och stabiliserar eller till och med lyfter upp hela huset – 5,5 meter ovan ytan om man är på det humöret. Hur pelarna påverkar botten är inget som framgår eller ens diskuteras men man lovar att huset tack vare denna teknik ska kunna stå pall för orkanvindar.

– Tack vare de hydrauliska stolparna blir huset stabilt som om det stod på land, hävdar säljaren.

Taket är täckt av solceller som ska klara att förse det enorma batteriet med tillräcklig ström för att driva ett hem bestående av åtta lyxlirare.

Det är säkert en vettig idé att fälla ner stolparna när det bjuds in till fest. För utöver de åtta bäddarna kan man bjuda in 100 personer och 55 av dem får plats på den 40 kvadratmeter stora utfällbara verandan.

Om man känner för att överge skeppet, eller bara ta ett dopp, så använder man med fördel den 11,6 kvadratmeter stora nedfällbara badplattformen.

För er som tycker att 55 miljoner kronor är i dyraste laget, så går det också fint att hyra Arkup för 170 000 kronor för tre dagar. Eller i sextimmarsintervaller till ett pris av 36 500 kronor.

Arkup
Längd: 22,8 m
Bredd: 9,75 m
Boyta: 250 kvm
Skrovmaterial: Stål
Toppfart: 5 knop
Sötvattentank: 15 100 liter
Antal sovrum : 4 st
Boyta: 250 kvm
Pris: Från 5 500 000 – 5 900 000 dollar .
Mer info: www.arkup.com

Gustav Morin

Floating Mansion Arkup

Skriv kommentar

Relaterade artiklar

Husbat-solcell

Solcellsdriven husbåt – när havsnära boende inte är gott nog

Husbat_renovering

Husbåt – enrummare med 360 graders havsutsikt…

Uppblasbar_husbat

Tema udda flytetyg – uppblåsbar husbåt i närbild

Husbat_i_gladplast

Budgetprojekt – så bygger du en husbåt av en flotte