Här bogseras den döda knölvalen från sommarparadiset

Här bogseras den döda knölvalen från sommarparadiset

Alfred Ahlberg

Här bogseras den döda knölvalen till Skanörs hamn för att lyftas upp på släp och tas till kremering.
Foto: Kustbevakningen/Peter Boussard

Det var i förra veckan som en död knölval hittades på stranden i Skanör. Många skånska semesterfirare fick sig en rejäl överraskning när det sex meter långa djuret en morgon låg mitt i semesterparadiset. Nu har Kustbevakningen bogserat bort den strandade bjässen.

Det blev stor uppståndelse på Falsterbonäset i förra veckan när lokalinvånare och semesterfirare fick se en sex meter lång knölval som spolats upp på sandstranden. Många kom för att titta på det strandade djuret.

– Min man trodde först att det var en båt. Men när vi gick närmare såg vi att det var en val. Den var så himla stor och relativt intakt, även om den var anfrätt i huden, sade Carina Lundquist till tidningen Sydsvenskan.

Läs även:
Oväntade fyndet – död knölval strandad i Skanör
Fullvuxen knölval simmar omkring i gästhamn
Kölval dök upp i Smögen – mitt bland badgästerna

Vad valen kan ha dött av och varför den hamnat där den hamnat står ännu oklart. För att försöka röna ut alla frågetecken kring valen har man tagit kontakt med Riksmuseum i Stockholm. De ska ha tagit prover för att se om knölvalen dött med förhöjda halter av miljögifter i sig.

Under de dagar som valen låg på stranden lockades många till Falsterbonäset för att se djuret.

Bogserad av Kustbevakningen

Från myndigheternas håll predikades devisen: ”se men inte röra”. Det är nämligen svårt att veta om valen varit sjuk eller om den på något annat sätt kan vara skadlig för människor.

Nu slipper dock lokalinvånare och badgäster oroa sig över detta men framförallt så slipper de den stank som en död val för med sig.

På sin Facebook-sida skriver Kustbevakningen att myndigheten varit behjälplig med att bogsera valen till hamn där den lyfts upp på släp för att sedan kremeras. Anledningen till att man valt att inte sänka valen är att det finns vissa risker med att göra så. Enligt länsstyrelsen Skåne kan en val innehålla upp till sex ton av maginnehåll som skulle kunna rinna ut och orsaka sanitära olägenheter ifall skinnet på valen skulle brista. Hur själva sänkningen av valen skulle gå till är inte heller helt säkert då det är en svår process.

Alfred Ahlberg

Här bogseras den döda knölvalen till Skanörs hamn för att lyftas upp på släp och tas till kremering.
Foto: Kustbevakningen/Peter Boussard

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

dod-knolval-i-skane

Oväntat fynd – död knölval strandad i Skanör

Knolval_simmar_i_gästhamn

Fullvuxen knölval simmar omkring i gästhamn

Närkontakt med knölvalar utanför Sandhamn!

Knölvalar siktade utanför Sandhamn!

Spektakulart_2016_ValKajak_Ingang_ValKajakIngang

Paddlare nära att krossas av knölval!