Julgranar får nytt hem i Göta älv – som vågbrytare

Julgranar-göta-älv-forskning-miljö
Med hjälp av träbockar hålls granarna ner i den fålla som utgör strukturen för vågbrytaren.

Julen må vara över sedan länge. Men ett hundratal granar i Kungälv har nu fått ett nytt hem efter julstädet – som en slags vågbrytare i Göta älv.

Att motverka stranderosion är en stor fråga för Statens Geotekniska Institut (SGI). Nu testar myndigheten för andra gången en ny metod som ska förhindra att svallvågorna från de stora fartyg som passerar Kungälv äter upp strandkanten längst med Göta älv.

Idén är ganska så enkel. Stranderosion uppstår när vågor, tidvatten, vind eller andra faktorer förflyttar sand från en strand- eller åbank. Sanden transporteras sedan ut med vattnet till en ny plats ofta under ytan.

– Tanken är att denna typ av erosionsskydd kommer att minska erosion samt skapa gynnsamma och lugna förhållanden för växter och fiskar och öka den biologiska mångfalden i området, skriver Per Danielsson, nationell samordnare för stranderosion på SGI i ett pressmeddelande.

Testprojekt med goda resultat

Projektet har visserligen inte antagit någon större skala ännu. Hittills är det inte mer än 50 meter strandkant längs med Göta älv som fått den unika vågbrytaren. Men resultaten har redan nu gett lovande resultat.

 

– Vi har sett att det är lugnare i vattnet och att erosionen minskar. Att isen är kvar är ett exempel på att det är mycket lugnare i vattnet bakom erosionsskyddet, säger Per Danielsson till SVT Nyheter.

Läs om fler forskningsprojekt på sjön:
Livsviktig forskning 500 meter under ytan
Första fullskaliga spökskeppet sätter fart över Atlanten
Upprop från 78 svenska forskare: Så kan vi rädda haven

I år är det Kungälvsborna som försett projektet med sina utkastade granar. Men projektet har även väckt intresse hos Göteborgs stad. Statens Geotekniska Institut hoppas att man även där ska kunna samla in granar efter nästa julstäd för att få fler pilotprojekt i vattnet.