Knölvalar siktade utanför Sandhamn!

Närkontakt med knölvalar utanför Sandhamn!
Närkontakt med knölvalar utanför Sandhamn!

Knölvalar i Stockholms skärgård

Vi säger tack till Björn Sorkin som delar med sig av helgens mest spännande spaning. Filmen är inspelad söder om Grönskär utanför Sandhamn där Björn och hans vänner följer efter två knölvalar med sin segelbåt. – Det var lite läskigt, det är jättestora djur så vi vågade inte gå närmare än 150-200 meter. Vi följde efter dem söderut tills de vek av i västlig riktning mot Bullerö sedan simmade de ifrån oss berättar Björn lyckligt.

Publicerat av Skärgårdsstiftelsen Måndag 3 september 2018

Få, om ens någon, kan ha missat att det är valår i år och för tre vänner på seglats blev det en tidig valvaka utanför Sandhamn. 
Hamnen.se ringer upp Björn Sorkin.

Hur länge varade valvakan?
–Vi hängde efter knölvalarna och hade dem inom synhåll i tre kvart, om inte en hel timme.

Du verkar märkligt sansad i videoklippet. Ser du ofta valar utanför Sandhamn?
– Nej, det var första gången och jag är inte så lugn som det verkar. Jag var nere i ruffen när mina kompisar siktade något som de först trodde var en bränning och sedan en U-båt tills vi fattade vad det egentligen var – knölvalar!

– När vi äntligen fick fram kameran och började filma så hade vi lugnat ner oss en aning.

Har du någon uppfattning om hur många och hur stora de var?
– Vi har varit i kontakt med Naturhistoriska Museet i Göteborg som har tagit del av mina videoklipp och de säger att det minst var tre fullstora knölvalar. Men jag tror, när jag tänker tillbaks, att de var fler än så.

Björn Sorkin har redan firat valvaka i år.

Och med fullstora menas…?
– Att de är runt 10 meter långa och väger runt 35 ton.

Var du aldrig rädd?
– Nej, inte direkt men vi kom till en punkt då vi enades om att inte gå närmare. Det är ju vidvinkel i mobilkameran så vi är ju mycket närmare valarna än vad det ser ut som i videoklippet.

Har du någon aning vad valarna har för ärende i våra trakter?
– Enligt Naturhistoriska Museet så är det gott om strömming i Östersjön, så det har kanske med det att göra, avslutar Björn.

Videoklipp: Mats Erkers