Nytt Guiness rekord i vindsurfing av 81-åring!

Gustav Morin

Vindsurfande kvinna – 81 år gammal. Hon är världens äldsta kvinnliga vindsurfare och i somras satte hon ett långdistansrekord.

När Anastasia själv får välja aktivitet för dagen så kopplar hon på sin vagn fylld av vindsurfingprylar till moppen och gasar iväg mot stranden. Där nöter hon sen runt på havet i ett antal timmar och njuter varje sekund.

81-årig kvinna sätter rekord i vindsurfing.

– Mitt intresse för vindsurfing började vid 41-års ålder. Jag inspirerades under en semester på Kanarieöarna och såg till att testa på den för dagen ytterst blåsiga Atlanten. Det var mycket svårt men jag lyckades att ta mig tillbaka och sen dess kan man säga att jag är fast.

Jag kommer att vindsurfa så länge jag är stark nog.

Hon är självlärd när det kommer till vindsurfing men tekniken duger uppenbarligen för att hon ska hålla ut långa sträckor. Den 24 augusti i somras klarade hon av att segla 18 sjömil, från Skála Kefallonias till Kyllini, i ett sträck. Det räckte för att hennes namn skulle skrivas in i Guiness rekordbok under titeln ”världens äldsta vindsurfare”.

Det ska i sanningens namn sägas att det inte gick särskilt fort. De 18 sjömilen tog sex timmar att avverka och vad vi kan se så handlade det inte om någon framfart i planande fart. Men att vindsurfa i skvalpiga vågor utan att kliva i fotstropparna och lägga sin vikt i hängselen kan vara nog så påfrestande.

– Vindsurfing är en svår men fantastiskt härlig sport och jag kommer att hålla på så länge jag är stark nog, säger hon till Grekisk media. Och fortsätter:

– Dessutom så förorenar man inte havet på något sätt när man vindsurfar – i motsats till nästan alla andra båtaktiviteter.

Anastasia är emot oljeprospektering i Joniska havet och påpekar för en grekisk reporter att det finns andra energikällor som man borde satsa mer på, såsom solenergi och vindkraft.

– Jag är rädd att alla klippor och stränder blir svarta från tjära i framtiden och att fåglarnas vingar kommer att täckas med olja som inte kan rengöras. Om vi ​​använder dessa energialternativ i större utsträckning tror jag att utsikterna är bättre.

 

Anastasia Gerolymatou föddes på den grekiska ön Kefalonia och även om hon bott större delen av sitt vuxna liv i Schweiz så kommer hon tillbaka till den grekiska ön så ofta som möjligt. Allt för att upprätthålla sina favoritrutiner – att baka bröd i stenugn, plocka oliver och vindsurfa.

Vindsurfande kvinna – 81 år gammal.

Relaterade artiklar

Speed_vindsurfing

Livsfarlig vindsurfing – 47 knop i en lerpöl

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Kitesurfing Johan Ramberg

Kitesurfing – från Sandhamn till Gotska Sandön

Speed record windsurfing Namibia

Vindsurfing i 33 m/s!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar