Rekordförsök – över Atlanten i världens minsta båt

Elias Johansson Rimsby

Andrew_Bedwellrekord Stollar och knasiga projekt finns det gott om men ofta pratas det mer än det presteras. I fallet med Andrew Bedwell verkar dock en Atlantsegling i en rekordliten båt dock kunna bli av.

Trogna Hamnen-följare har redan koll på honom – britten Andrew Bedwell som tänker segla från Newfoundland i Kanada till Cornwall i Storbritannien i en rekordliten båt. Frågan när vi rapporterade om honom senast var – blir det verkligen av?

Mer om rekordförsöket:
Stolleprov – över Atlanten i världens minsta båt

När det nu är dags för en uppdatering så verkar svaret vara ja. Inte minst efter den senaste testseglingen som lär ha avlöpt “långt över förväntan”. Om allt fortsätter att gå som Bedwell hoppas kastar han alltså loss från Newfoundland nu i maj.

Segling i fosterställning

I den lilla blott en meter långa båten kan Bedwell färdas på två sätt – sittandes med krökta ben eller liggandes i fosterställning. Det gäller dock att inte somna till för länge med luckan tillsluten då luften i den helt tätslutande kupén bara räcker i 40 minuter.

Heroiskt eller idiotiskt?

Om detta projekt sedan ska anses vara heroiskt, idiotiskt, galet, beundransvärt eller något annat låter vi vara osagt. Däremot vet vi att Red Bull, ett företag som annars är pigga på att sponsra allehanda stolleprov, har nobbat Bedwells atlantsegling med motiveringen att det här för riskfyllt.

Andrew Bedwells seglats över Atlantenberäknas ta 60-90 dygn. 

Under en tidigare testsegling ska båten ha “presterat beundransvärt” trots sin storlek. Må vara att han aldrig lyckades komma upp i mer än 4,7 km/h (2,54 knop). Några siffror från den senaste testseglingen (se videon) presenteras dock inte. Däremot får man en känsla av hur det lilla flytetyget rör sig i sjön.

60-90 dygn till havs

Enligt beräkningen ska sträckan över Atlanten kunna betas av på i runda slängar 60-90 dygn beroende på omständigheter och yttre förhållanden.

Se videon

 

Andrew_Bedwellrekord

Relaterade artiklar

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Den brokiga berättelsen om rekordbåten l’Hydroptere

Ocean-Race-24h-record-southern-ocean

Nytt seglingsrekord över 24-timmar – i Södra Oceanen

Eldriven_foilbrada_rekord

Rekord – världens längsta färd med eldriven foilbräda

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar