Renovering – han köpte en livbåt till vrakpris

Renovering – han köpte en livbåt till vrakpris

Elias Johansson Rimsby

Livbat_renovering En livbåt! Det verkar vara grejen om vill utgå från något riktigt säkert, stabilt och beständigt i ett renoveringsprojekt. Var detta kommer att landa vet dock ingen.

Livbåtar ska klara ett fall från 47 meters höjd för att bli godkända och certifierade. Därtill ska de vara rymliga, självrätande och stå emot allt av påfrestningar som man kan tänka sig till havs.

Oändliga möjligheter

Kanske är det också därför som just livbåtar har legat till grund för några riktigt spektakulära ombyggnationer. Vi tänker inte minst på när två gamla kurskamrater från arkitekthögskolan byggde om en gammal livbåt till energisnål bobåt för långturer (se videon).

Ett riktigt kap?

Den här gången gäller det dock en driven eldsjäl, sportfiskare och YouTuber från södra USA som snokar upp en livbåt långt upp torra land i vildaste Alabama. Och ja, båten verkar hålla tätt och motorn spinner. Den senare visar sig dessutom ha ett obetydligt antal gångtimmar. Med detta konstaterat framstår kärvande luckor och en hoper skönhetsfel som ganska små problem.

Del 1. Om att snoka upp och slå till på en nio ton tung 64-personers livbåt som helt otippat har hamnat på en gård i Alabama.

Del 2. Dags för sjösättning och en första provtur – med allt vad det innebär av spänning, förväntan och nervositet.

Tung transport

Här är alltså storyn om hur en nio ton tung livbåt, som har tillhört en oljerigg i Mexikanska golfen, kom att mellanlanda hos en charmig lantis i Alabama i ett okänt antal år för att till sist transporteras hem till sin nya ägare. Samtidigt är detta en story om hur lätt det är att köpa ett renoveringsprojekt utan att ha en tydlig plan. I det här fallet finns det dock ingen egentlig anledning till oro då den nya ägaren är känd för att ha rott iland de mest märkliga projekt tidigare

Dags för sjösättning

Se också den andra videon då det dags för sjösättning och en första provtur – med allt vad det innebär av spänning, förväntan och nervositet. Hamnen kommer att återkomma till detta projekt med jämna mellanrum.

Häng med!

 

Elias Johansson Rimsby

Livbat_renovering

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Banta-for-fart-13-Anndy-slipa

Båtrenovering: Slipning – en rejält underskattad konstform

Banta-for-fart-slipa

Lacka båten – det här får du inte missa i grundarbetet

Banta-for-fart-Anndy-Honors-Yachts

Lagning av gelcoatskador – så gör fullblodsproffsen

Banta-för-fart-del-inledning

Banta för fart – den galna renoveringen av Gustavs segelbåt