Så är livet ombord på ett modernt amfibiefartyg

Så är livet ombord på ett modernt amfibiefartyg

Elias Johansson Rimsby

Fluctus_amfibiefartyg Hangarfartyg i all ära men frågan är om inte ett modernt amfibiefartyg smäller ännu högre? Här tar vi en titt på livet ombord på ett fartyg med många viktiga uppgifter i strid. Se videon!

Visst har det likheter med ett hangarfartyg. Till skillnad från ett sådant ska amfibiefartyget dock klara en viktig uppgift till. Något som gör det till ett mellanting mellan ett vanligt hangarfartyg och ett landstigningsfartyg.

Här handlar det alltså om att kunna landsätta mark- och stödtrupper på fientligt territorium. Men också om att härbärgera allt från svävare till terrängfordon och helikoptrar.

Landstigning och fordonsförvaring

Termen amfibiefartyg ofta används i stället för den mer allmänna termen landstigningsfartyg. Landstigningsfartyg används då i stället som en mer specifik term för fartyg som kan landsätta trupp och materiel direkt i land.

Sänkbart däck

Bland många spektakulära finesser har amfibiefartygen ofta ett sänkbart så kallat welldäck som gör det möjligt för mindre fartyg att köra ombord på moderskeppet för egen maskin.

Video – livet ombord på samt sjösättning av ett sprillans nytt amfibiefartyg.

Mäktiga USS Kearsage

När det 257 meter långa amerikanska amfibiefartyget USS Kearsage gjorde entré i Stockholm inför förra sommarens stora Nato-övning var det många som släppte vad de hade för händerna för att beskåda spektaklet. Ett fartyg som vida överglänste de övriga 45 fartygen som deltog i övningen. Då USS Kearsage var för stort för att att ligga i Frihamnen fick det vackert ankra upp på Stockholms ström utanför Fotografiska muséet.

Två viktiga uppgifter

Häng med när Youtube-kanalen Fluctus spanar in livet ombord på några av dessa mäktiga flytetyg som rör sig i gränslandet mellan ett hangarfartyg och ett landstigningsfartyg.

Fler artiklar på samma tema – så är livet ombord på:
Ubåt
Hangarfartyg
Containerfartyg
Oljetanker

Elias Johansson Rimsby

Fluctus_amfibiefartyg

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

USS-Gerald-R-Ford-Hangarfartyg

Världens största örlogsfartyg gästar Oslo – ”En markering”

Livet-pa-ett-hangarfartyg

Så är livet ombord på ett gigantiskt hangarfartyg

Propeller_rengölring_fraktfartyg

Propellern – om vikten av vård och underhåll

TCG_Anadolu_hangarfartyg_Turkiet

Erdogan spänner musklerna med nytt jättelikt hangarfartyg