Slalom i hög fart med 333 meter hangarfartyg!

Slalom i hög fart med 333 meter hangarfartyg!

Gustav Morin

Trots sin otroliga längd och vikt på 100 000 ton så kan vi genom en video konstatera att amerikanska flottans hangarfartyg visar finfin manöverförmåga. Kärnkraftsreaktorer på 260 000 hk ger också hyfsat hastighet.

Att ett krig mellan Trump och Kim Jong Un skulle kunna bli förödande och vidrigt på alla tänkbara sätt är det nog ingen som tvivlar på. Det stora avståndet mellan länderna är nämligen dessvärre inget som sätter nämnvärda hinder för fullskalig krigsföring. Allt tack vare enorma hangarfartyg.

I videon ovan ser vi ett hangarfartyg i Nimitz-klassen som visar att det inte bara är en otrolig plattform för att ta emot och skicka iväg flygplan. Manöverförmågan går inte av för hackor den heller. 

Här genomförs ett rodertest och vi får se prov på det som vi ibland försöker referera till i våra båttester – känslan av att köra stridsfartyg som kränger utåt i girarna. 

Reaktorkraft ger otrolig prestanda
Tack vare framdrivningen med kärnkraftsreaktorer, som i sin tur driver fyra ångturbiner, så är toppfarten 30 knop. Kärnkraftsdriften ger också väldigt bra bränslesiffror. Eller vad sägs om att slippa tanka på 20 år?

Livslängden bedöms vara 50 år och det stämmer ganska väl med amerikanska flottans planer på att ta USS Nimitz (CVN-68) ur trafik år 2020. Det sjösattes 1972 och är det äldsta hangarfartyget i den amerikanska flottan.

Så lyfter planen
Kuriosa är att USS Nimitz rymmer 85-90 stridsplan och tillvägagångssättet för att skicka iväg och ta emot dem är följande:

I starten placeras flygplanshjulen framför upphöjda fästen på startbanan. Sedan skjuts fästena, tillsammans med planet, horisontellt med startbanan med hjälp av ånga. Inför landningen spänns kraftiga vajrar över landningsbanan. Flygplanen har en krok längst bak som hakar fast i vajern, vilket gör att flygplanet bromsas upp kraftigt och till slut stannar. 

Dyrt med krig
Prislappen för ett fartyg av det här slaget sägs ligga på cirka fem miljarder dollar – tänk vad många snälla saker man skulle kunna göra för de pengarna. 

Källa: Wikipedia.

Gustav Morin

Spektakulart_2017_Hangarfartyg_Hangarfartyg

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Video – här sänks det mäktiga ryska landstigningsfartyget

Krigsskeppet sänktes med hjälp av så kallade ”kamikazedrönare”.

Video: Så sänkte Ukrainas specialstyrka den ryska korvetten

Modernt-amfibiefartyg-wasp-class

Amfibiefartyg – ett miniatyrsamhälle redo för strid

Visbykorvett-Marinen

Sverige höjer beredskapen på Östersjön efter blixtmöte