Stormfest med fartyg!

Gustav Morin

Hösten är stormarnas tid men istället för att ge sig ut på blåsiga äventyr kan man lyckligtvis se de värsta varianterna på video. Här är ett axplock.

Vissa klipp är nya och vissa har vi sett förut. Men de tål att ses om och om igen. Det är nämligen få saker som är lika fängslande som att se kraften från hav, vågor och vind och hur olika fartyg hanterar påfrestningarna.

Extra spännande blir det när man utöver det värsta av oväder lägger till ytterligare parametrar. Som till exempel en helikopter som måste landa – på ett fartyg – och där det finns en kamera på både båt och flygfordon.

Sedan vi skaffade vår första drönare har vi skaffat oss en hel del erfarenhet i ämnet.

 

Förmodligen har piloten inget alternativ utan måste landa på grund av bränslebrist. Något som lär vara bland det värsta och mest precisionskrävande en pilot kan utsättas för.

Vi på Hamnen.se har sedan vi skaffade vår första drönare för snart åtta år sedan skaffat oss en hel del erfarenhet i ämnet. Vi lyfter och landar ofta i usla förhållanden. Värst är mitt ute på havet i en liten båt när batteriet är på väg att ta slut. Den största utmaningen är såklart att anpassa sig till sjöhävningen.

I den delen av videon är slutet gott men det finns andra delar med mardrömssituationer där slutkonsekvenserna är oklara…

Stormy ocean

Relaterade artiklar

SSRS_assisterar_grundsmall

SSRS rapporterar – 200 utryckningar på grund av grund

Blunders_till_havs

Video – kavalkad av dyrköpta lärdomar till sjöss

containerfartuyg_simmare

Nära döden – simmade undan containerfartyg i sista sekund

Kranbil_krasch–sjosattning

Sjösättning – kranbil välte och skadade segelbåt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar