Stormfest med fartyg!

Stormfest med fartyg!

Gustav Morin

Hösten är stormarnas tid men istället för att ge sig ut på blåsiga äventyr kan man lyckligtvis se de värsta varianterna på video. Här är ett axplock.

Vissa klipp är nya och vissa har vi sett förut. Men de tål att ses om och om igen. Det är nämligen få saker som är lika fängslande som att se kraften från hav, vågor och vind och hur olika fartyg hanterar påfrestningarna.

Extra spännande blir det när man utöver det värsta av oväder lägger till ytterligare parametrar. Som till exempel en helikopter som måste landa – på ett fartyg – och där det finns en kamera på både båt och flygfordon.

Sedan vi skaffade vår första drönare har vi skaffat oss en hel del erfarenhet i ämnet.

 

Förmodligen har piloten inget alternativ utan måste landa på grund av bränslebrist. Något som lär vara bland det värsta och mest precisionskrävande en pilot kan utsättas för.

Vi på Hamnen.se har sedan vi skaffade vår första drönare för snart åtta år sedan skaffat oss en hel del erfarenhet i ämnet. Vi lyfter och landar ofta i usla förhållanden. Värst är mitt ute på havet i en liten båt när batteriet är på väg att ta slut. Den största utmaningen är såklart att anpassa sig till sjöhävningen.

I den delen av videon är slutet gott men det finns andra delar med mardrömssituationer där slutkonsekvenserna är oklara…

Gustav Morin

Stormy ocean

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Ingunn drar in över skandinavien: 16-meters vågor i Norge

Ingunn drar in över Skandinavien – vågor på 16 meter!

Båtliv-vinter-inledning

Småbåtshamnen kan vara en dödsfälla på vintern

Fraktfartyg-monstervågor

Så överlever fraktfartygen de värsta stormarna

Fartyg-storm

Video – tio kryssningsfartyg i skräckinjagande stormar