Sydney Hobart i motorbåt

Gustav Morin

Gustav Morin

Sydney Hobart motorboatPå annandagen startar kappseglingen Sydney Hobart. Världskänd för enorma vågor, stormvindar och för att världens häftigaste kölbåtar ställer till start. Men rekordet innehas av en liten motorbåt. 

I Australien är kappseglingen Sydney Hobart en stor händelse där de rikaste männen med sina stora kappseglingsmaskiner får enormt mycket uppmärksamhet.

Men år 2002 stal en i sammanhanget liten motorbåt showen. Medierna målade upp en klassisk David mot Goliat-historia med yrkesfiskaren Gunther Pfrengle Senior och hans son Gunther Pfrengle Junior som köpte en motorbåt för osannolikt låga 9 000 austrailiensiska dollar, fick sponsorskap av Yamaha och gav sig ut för att ta sig an ett av världens mest fruktade hav.

De lyckades hålla en medelfart på strax över 40 knop med sin Harris-katamaran på 36 fot med dubbla Yamaha fyrtaktare på 225 hk. Rekordet lyder 18 timmar och 6 minuter, vilket borde betyda att de körde en längre sträcka än kappseglingens noterade sträcka på 627 sjömil. I vilket fall är rekordet det första och såvitt vi på Hamnen.se vet enda officiella rekordet på den här sträckan.

– Det är en härlig känsla att köra en liten motorbåt i hög fart på öppet hav. Vi älskar farten och adrenalinet, säger far och son till Powerboat World.

Men de tilläger att just sträckan Sydney till Hobart var en utmaning utöver det vanliga. Inte minst när de skulle korsa det beryktade Bass Strait, där det i förra årets upplaga av kappsegling av Rolex Sydney Hobart blåste storm. 

– Jag kunde inte se något. Det var beckmörkt och vi fick ordentligt med stryk av den höga och besvärliga sjön med tre meter hög dyning från ena hållet och vind på tolv meter per sekund från det andra. Flera gånger trodde jag att vi hade vält eller åtminstone var på väg att välta, berättar Gunther Pfrengle Senior. 

Året innan hade de värmt upp med att sätta rekord på sträckorna:

Melbourne till Sydney, Juni 2, 2001, 15 timmar, 12 minuter
Sydney till Brisbane, Juni 14, 2001, 11 timmar, 56 minuter
Brisbane till Sydney, Juni 20, 2001, 11 timmar, 23 minuter

Det finns numera massor av båtar i samma storlek med långt bättre fartresurser och det har sedan rekordet noterades pratats mycket om att det borde kunna slås med hästlängder. Men vad vi vet har som sagt ingen försökt.

Sydney Hobart motorboat tv
Yrkesfiskarna som blev världskända racerförare – att köra sträckan Sydney Hobart med en 36 fots motorbåt gav mer uppmärksamhet än att vinna vilket båtracing VM som helst. 
Se det kända tv-inslaget från rekordet!

Spektakulart_2014_Sydney_Hobart_Motorboat_Sydney_Hobart_motorboat

Relaterade artiklar

Sydney Hobart1

Sydney to Hobart – höjdpunkterna!

Rolex Sydney Hobart

Årets Sydney Hobart spås bli en rysare

racing_motorsport_2019_Racingvurpa_Boatracing

Expertens analys av den våldsamma vurpan

nyheter_2019_Fabio_Buzzi_dies_Fabio_Buzzi

Racinglegend död i rekordförsök – som lyckades!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar