Galningar klättrar uppför Göta kanal!

Redaktionen

Mark Deans från Skottland var överlägset snabbast i Red Bull Neptune Steps som går ut på att simma och klättra upp för slussväggar i Göta kanal.

Att Bergs slussar i Göta kanal är en tuff utmaning vet alla som har passerat dem med egen båt. Det vet också Mark Deans från Skottland som simmade och klättrade samma sträcka snabbast av alla i lördags.

Skotten vann herrklassen för andra året i rad. I damklassen blev det svensk seger genom triatleten Annie Thorén.

Tävlingsformatet bestod av drygt 900 meters simning ihop med klättring över elva slussportar, med hjälp av klättergrepp, repstegar och nät.

Tvåa i herrklassen blev elitsimmaren Anton Andersson från Kristianstad, följd av trefaldige Vansbrosimmetvinnaren och triatleten Mike Thorén från Motala.

– De andra drog iväg lite mer än vad jag hade önskat i inledningen. Men sedan betalade sig alla timmar jag har lagt på långdistanssimning genom åren och jag kunde komma ikapp och förbi, säger Mark Deans.

Deans har nu vunnit alla de fem tävlingar som har arrangerats i den lite udda disciplinen. För Anton Andersson, som annars inte simmar längre än 200 meter, var det första gången.

– Det var verkligen en rejäl utmaning även om jag redan från början hade siktet inställt på pallen. Jag sprängde gränsen för hur mycket mjölksyra jag trodde det var möjligt att tåla, säger Anton Andersson.

Även damsegraren Annie Thorén kände av mjölksyran.

– Jag har nog aldrig varit med om sådana här mjölksyrenivåer tidigare. Redan vid klättringen över de första slussportarna trodde jag att det var helt kört. Men sen kom jag in i det och kunde ge de övriga en fajt, säger Annie Thorén.

Deans såg dock inte ut som en vinnare i början av tävlingen. Han halkade efter men kom sedan ikapp efter ungefär halva distansen. När han väl tog ledningen kunde han kontrollera farten och simmade in som segrare på tiden 12:59.2. Med det hade han god marginal till tvåan Anton Andersson på 13:28.2 och trean Mike Thorén på 13:35.3.

Även i damklassen blev det en internationell kamp om pallplatserna. Framför allt mellan Annie Thorén från Motala och Jennifer Davies från Storbritannien. Inför sista slussporten låg de sida vid sida, men svenskan kunde klättra ifrån Davies och simma in som etta med fem sekunders marginal på tiden 15:25.4. Trea blev förra årets vinnare Caroline Palm på tiden 15:38.6.

– Det var ett extremt tajt upplopp och det var inte förrän jag hade fått benen över sista slussen som jag insåg att jag kunde vinna. Får tacka min bakgrund som långdistanstriatlet för det, säger Annie Thorén.

Bland de 185 anmälda ingick såväl elitidrottare som motionärer från 13 nationer. Förutom Sverige och en rad europeiska länder representerades Sydamerika, USA, Kanada och Australien i startfältet. De flesta deltagare med bakgrund från simning, swimrun och triathlon.

Se den kompletta resultatlistan.

Spektakulart_2017_KanalRace_Ingang_Kanalrace

Relaterade artiklar

Gota_kanal

Göta kanal – Sveriges längsta upplevelse fyller 200 år

Gota_Kanal_Okar

Göta kanal – besök från utlandet ökar med 200 procent

Gota kanal sailing

Ytterligare 82,6 miljoner till upprustningen av Göta kanal

KanalenIngang

Göta kanal 4 – Hamnen tar en titt bakom kulisserna!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar