Vansinnig video när Kina rammar fiskebåt från Vietnam

Vansinnig video när Kina rammar fiskebåt från Vietnam

Gustav Morin

Den här videon visar en av de mest märkliga våldshandlingar som lär ha ägt rum till havs i fjol. Ett stort kinesiskt fartyg rammar en vietnamesisk fiskebåt.

I början av maj placerade Kina en oljerigg vid Paracelöarna, en ögrupp som både Kina och Vietnam gör anspråk på och det här skett en del våldsamaheter i form av kollisioner mellan fartyg tidigare. Men det här var första gången som det resulterade i att en av de inblandade båtarna sjönk.

Kollisionen på videon ska ha ägt rum 31 km från den kinesiska oljeriggen och enligt den vietnamesiska kustbevakningens chef Nguyen Quang Dam ska den vietnamesiska fiskebåten ha omringats av 40 kinesiska fartyg innan den attackerades och sänktes.

Fiskebåten sjönk och tio personer hamnade i vattnet men blev upplockade av sina vietnamesiska systerbåtar.

– Jag kallar detta för mordförsök eftersom kineserna sänkte båten och sedan körde därifrån, säger Tran Van Linh, ordförande för de vietnamesiska fiskarna i Danang, tillnyhetsbyrån AP.

Strax efter händelsen publicerade den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua en helt annan version av händelseförloppet. De hävdade att den vietnamesiska fiskebåten skulle ha vält när den rammade en kinesisk båt. De anklagade också Vietnamn för att ha stört driften vid nämnda Kinesiska oljeplattform.

Gustav Morin

Spektakulart_2015_Kina

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Spektakulart_2018_Oljeplattform_Ingang_OljeplattformIngang

Moder natur spänner musklerna

nyheter_2017_TjuvfiskeBoter_IngangGaller_TjuvfiskeBoterIngang

50 miljoner i böter för tjuvfiske

Spektakulart_2015_Fishing_boat_capsize_Fishingboat_capsize

Video när fiskebåt kapsejsar i vansinniga vågor