Nytt världsrekord – 225 kilometer i timmen i knappa 12 m/s

Helt sanslösa 225 kilometer i timmen i knappa 12 sekundmeter – en fart fem gånger så hög som vinden som driver farkosten. Emirates Team New Zeeland kan nu förutom sina framgångar i Americas Cup även stoltsera med ett världsrekord. 

newzeelandteamemirates-varldsrekord-kross-sanslost-horonuku
Laget slog sitt förra rekord från i december med lite drygt tre kilometer i timmen.

Redan i december skapade Emirates Team New Zeeland rubriker här på Hamnen.se med sitt rekord i landsegling. Farkosten Horonuku hade då kommit upp i den helt otroliga hastigheten 222 kilometer i timmen under segel. Ett nytt världsrekord som lämnade det före detta rekordet 202 kilometer i timmen i dammoln bakom sig.

Bakom rodret satt den olympiske silvermedaljören Glenn Ashby. Han är den som nu skrivs in i historieböckerna men enligt honom själv hade det aldrig gått utan laget som stått bakom honom.

– En sak som vi alltid varit införstådda med och som har blivit väldigt tydligt är att oavsett hur förberedd man är så går det inte att uppnå ett resultat som detta utan ett starkt lag i ryggen. Och lite hjälp från moder jord såklart, säger Glenn Ashby,

Det nya rekordet på 225 kilometer i timmen är kanske än mer imponerande än det tidigare då vindhastigheten dessutom var lägre.

Vad som krävdes var att allt skulle falla på plats. Den 24 februari lyckades laget hitta en kort men perfekt vädersystem att kapitalisera på. Området runt Lake Gairdner i södra Australien där rekordet slogs hade sedan flera månader tillbaka varit drabbat av regnoväder som hindrat laget från fler försök på ett nytt rekord.

En dokumentär om fart

Idag har dokumentären Land of Speed premiär i Nya Zeeland och Australlien. Där får tittarna följa bedriften som Emirates Team New Zeeland lyckats med och de många motgångar som satt käppar i hjulet på vägen.

För den som råkar vara på plats i Auckland den kommande veckan finns dessutom en helt otrolig möjlighet att besöka och ta sig en närmre titt på Horonuku. Men också en möjlighet att själv genom VR-teknik testa på farkosten som uppnår hastigheter fem gånger snabbare än vinden som driver den.

När vi får se dokumentären på våra svenska kanaler återstår att se. Tills dess får vi nöja oss med ett smakprov och längta tills att dokumentären i sin helhet finns tillgänglig på de nordligare breddgraderna.