Världsunik svensk tillverkare går på djupet med båtlivet

Elias Johansson Rimsby

JFD_Ubat_Vaxholm Här är grejen för den som har sett och gjort det mesta i båtlivet och som önskar ett nytt perspektiv – en öppen ubåt med plats för hela familjen. Se videon!

De byggs JFD Sweden AB på Rindövarvet i Vaxholm och säljs till försvarsmakter runt om i världen. Nu är frågan är om dessa öppna ubåtar kan bli något för vanligt båtfolk som vill gå mer på djupet?

Se också:
Ubåts-kajak för en miljon kronor stridsberedd i Vaxholm
Ortega – öppen Ubåt med plats för tre!
Unika Ubåtar byggs i Vaxholm för 50 miljoner!

Svaret är nej då Shadow Seal, som den heter, klassas som krigsmaterial. Tillverkaren har dock lekt med tanken att bygga den i en version som är bättre anpassad för musselodlare, snorklare eller andra civilister.

Tre gånglägen

Till skillnad från ubåtar, så som vi känner dem, sitter man här ute i det fria och åker i tre alternativa gånglägen:

Ytläge: Fart 4,5 knop. Räckvidd 80 sjömil.

Mellantinget: Shadow Seal håller en betydligt lägre profil, tömmer sina ballast-tankar på luft och blir då svår att upptäcka då bara huvudena på attackdykarna syns i upp till 3,5 knop. Räckvidd 25 sjömil.

Undervattensläge: I detta läge rör man sig osynligt i skärgården men liknande prestanda och räckvidd som i nyss nämnda gångläge.

Shadow Seal är utrustad med en styrenhet som i mångt och mycket påminner om densamma för spelkonsoler. Två stycken 8 kW elmotorer samt åtta stycken 10 kWh-batterier står för framdrivningen.

Shadow Seal är utrustad med en styrenhet som i mångt och mycket påminner om densamma för spelkonsoler. Två stycken 8 kW elmotorer samt åtta stycken 10 kWh batterier står för framdrivningen.

Världsunika egenskaper

Sammantaget ger detta egenskaper som har visat sig världsunika och som gör att man kan förflytta attackdykare betydligt snabbare än tidigare. Attackdykarna agerar öppet och ute i det fria – med full uppsikt runt om och stridsberedda till tänderna.

Se videon!

 

JFD_Ubat_Vaxholm

Relaterade artiklar

Svenska försvarets råd till skärgårdsfolket i vinter

Muskobasen_stridsbat_90

Ryss äger sjötomt vid hemlig svensk militärbas

Privatagd_ubat

Ubåtsfantasten om sitt ovanliga båtliv under ytan

Ubat-av-lego

Så bygger man en egen eldriven ubåt i Lego

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar