SSRS har räddat 377 själar på sex veckor

Redaktionen

Under de två veckor som Sjöräddningssällskapet har varit på plats på Samos i Medelhavet har de räddat 377 personer.

Nu har Sjöräddningssällskapets två räddningsbåtar varit på plats på Samos i sex veckor. Under den här tiden har de räddat 377 personer. Insatsen finansieras av privatpersoner och företag som hittills har donerat över 3,5 miljoner kronor till insamlingen Gula Båtarna.

Insatsen i Medelhavet startade som en reaktion på den akuta situationen i Medelhavet.

–För oss har sjöräddning inga gränser, ingen ska behöva dö till havs. Det var självklart för oss att hjälpa till när vi fick chansen. Det är fantastiskt att kunna konstatera att vår insats redan har räddat många människoliv, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets VD.

Det första stora uppdraget kom redan efter ett par dagar, då de båda räddningsbåtarna räddade 46 människor i en mycket omskakande räddningsaktion.

I fredags räddades 47 personer under en åtta timmar lång räddningsinsats. De hade strandat på otillgängliga klippor på Samos sydsida utan möjlighet att ta sig därifrån.

De fick räddas fyra åt gången med hjälp av en flotte och ytsimmare, eftersom det inte gick att komma intill med räddningsbåtarna. De nödställda var svårt medtagna. Men alla överlevde.

Sjöräddningssällskapets insatser på Samos sker under ledning av den lokala kustbevakningen. Samarbeten finns också med övriga hjälporganisationer på plats, framför allt med Hellenic Rescue Team, Sjöräddningssällskapets grekiska motsvarighet.

– Vi hoppas kunna vara på plats minst sex månader, men insatsens längd beror på hur insamlingen går. Vi kommer att fortsätta att samverka tätt med lokala organisationer för att utbyta kunskap och erfarenheter för deras fortsatta arbete, säger Andreas Arvidsson, operativt ansvarig för insatsen.

nyheter_2015_SSRSSAMOS_Ingang_SSRSIngang

Relaterade artiklar

Erik_Busck_Ung_Hjalte

Hjälten – Erik Busck räddade sin blivande flickvän i nöd

Kapsejsning_US_Coastguard

Dramatiska bilder – stulen flybridgebåt vräks omkull av brottsjö

Sjoräddning_bat_helikopter

Sjönöd – tydlig minskning av antalet utryckningar förra året

SSRS_assisterar_grundsmall

SSRS rapporterar – 200 utryckningar på grund av grund

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar