Stöd till kritiserad giftfri bottenfärg

Redaktionen

Redaktionen

Ekomarine har tilldelats 600 000 kronor av statliga Vinnova för att vidareutveckla den giftfria båtbottenfärgen Neptune Formula. Pengarna kommer att användas under vintern för att ge förbättringar inför nästa båtsäsong, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ekomarines giftfria båtbottenfärg, som är den första som har en biologisk effekt, lanserades för fritidsbåtar till säsongen 2008. En utveckling av produkten sker i samarbete med flera marina laboratorier i Sverige och utomlands.

– Det är jätteroligt att vi får det här erkännandet från Vinnova, säger Mikael Haeffner, forskningschef på Ekomarine. Det vi koncentrerar oss på nu är att förbättra vidhäftningen av färgen samt att färgen får en längre effekt när båten ligger i vattnet. Forsknings- och utvecklingsstödet kommer att innebära att vi kan öka vår utvecklingstakt.

Ekomarine samarbetar med Ytkemiska Institutet, YKI, Statens Provningsanstalt, SP och de två marina forskningsstationerna, Askölaboratoriet i Trosa skärgård samt N-research i Lysekil. Dessutom testas just nu nya versioner av färgen vid en forskningsstation i Indien.

Relaterade artiklar

Najad 395

Najad 395 – första intrycken i halv storm!

Americas Cup

Så flyger nya America’s Cup-båtarna

Team Ineos America's Cup

Teorier bakom de extrema nya skrovformerna

Luna Rossa

America’s Cup – spektakulärt på en ny nivå