Startklart för Fri Fart med nostalgibåtar!

Gustav Morin

Fri fart puffPå lördag 07.00 startar sjösättningen av 44 klassiska ekipage som inför storpublik ska ge järnet i centrala Linköping.

 Ifjol regnade det när Sveriges nostalgibåtsfestival nummer ett drog igång. Ändå kantades Kinda Kanal i Linköping av tusentals entusiaster som inte backade utan fällde upp paraplyn och trampade vatten för att få se alltifrån 100 år gamla träsmycken till racerbåtar från 70-talet ge järnet genom staden. 

Allt pekar på allt folkfesten blir än mer intensiv i år. Väderprognosen säger mer eller mindre sol och deltagarlistan är fylld. Hela 44 ekipage ska luftas på kanalen i två omgångar.

Första uppvisningsracet pågår mellan 11 och 12 och det andra mellan 14 och 15.

Bonnier för racingcomeback som 82-åring
– Det är fantastiskt kul att vi år efter år drar så många båtar och så många åskådare. Extra roligt är det att vi lyckas motivera ägare till att skaka liv i båtar som stått på land väldigt länge, säger arrangören Anders Vaernéus och fortsätter:

– I år startar ett par båtar som inte varit i vattnet på 50 år men som renoverats och sjösätts igen nu i samband med Fri Fart. Bland annat en hydroplanbåt som Volvo byggde om och skapade en tävlingsserie med för att marknadsföra sin B18. Den båten har inte körts sen 1967. Nu har föraren och ägaren Karl- Adam Bonnier, vid 82 års ålder, valt att göra comeback!

Mellan och efter “racen” så ligger båtarna vid kaj längs kanalen för alla åskådare att inspektera, beundra och kommentera. Många av ägarna har lagt sin själ i att renovera sina båtar till nära nog nyskick och de står säkerligen redo för att visa och berätta om sina ögonstenar. 

Bilder från tidigare Fri Fart. Foto: Niklas Storm Photography.

 Se video och lyssna till fjolårets succébåt med en Rolls Royce V12!

nyheter_2016_Fri_Fart_Bildspel_ns-2013-1-3028

Relaterade artiklar

Spirit of Garm IV

Spirit of Garm IV – 120-åring återuppstånden!

Kreuger Mary 3 ingang

Kreugers Mary till salu för 6,5 miljoner!

cruising_2019_Live_on_a_hundred_year_old_boat_Live_on_a_hundred_year_old_boat

Livet ombord på en 100-åring

nyheter_2018_MuseihusetGarIGraven_Ingang_MuseihusetIngang

Museihuset går i graven

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar