Stormigt kring nytt förslag om båtförbud i skärgården

Stormigt kring nytt förslag om båtförbud i skärgården

Elias Johansson Rimsby

Ankringsfobud_forslag Förbud mot ankring i skärgårdsvikar grundare än sex meter samt totalt förbud mot båttrafik i vissa områden. Det är innebörden i ett nytt omdiskuterat förslag från den gröna vänstern i Värmdö.

Det nya förslaget ställa till med enorm skada för alla båtvänner och drabba närapå allt båtliv i skärgården. Det menar Lidingö stad som i allra högsta grad skulle beröras om planen skulle gå igenom.

Se också:
Elias analys om svårigheterna med att stifta lagar till sjöss. 

Eller som Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidingö stad, uttrycker det i en debattartikel i Lidingö Nyheter:

“Men frågan är mycket större än så. Den gröna vänstern i Värmdö (S-MP-C-L) riskerar att ställa till med enorm skada för alla båtvänner. En tredjedel av Stockholms skärgård ligger i Värmdö kommun. Det föreslagna nya regelverket skulle drabba närapå allt båtliv i skärgården. Stockholmarnas möjligheter till friluftsliv skulle beskäras. Tillgängligheten till skärgården skulle inskränkas. Naturhamnar vid exempelvis Stora Nassa, Jungfruskär, Långviksskär, Munkön, Björkskär, Lådna, Svartsö, Gällna och Harö berörs av förslaget.”

Totalt förbud mot båttrafik

Mest oroar man sig för det föreslagna ankringsförbudet i skärgårdsvikar grundare än sex meter. Men också förslaget om totalt förbud mot båttrafik i vissa områden.

Huruvida detta går ihop med med allemansrätten och syftet med strandskydd är också ett hett ämne för diskussion.

Hamnen håller ett öga på utvecklingen.

Elias Johansson Rimsby

Ankringsfobud_forslag

Visa 8 kommentarer

8 kommentarer till “Stormigt kring nytt förslag om båtförbud i skärgården”

 1. Helt sjukt! Bevara oss från Gröna vänstern och deras befängda och omotiverade idéer. 10 av årets 12 månader är skärgården mycket sparsamt frekventerad, så helt omöjligt att förstå syftet & behovet av någon sådan reglering!

  Svara
 2. Att vi måste göra något för att ta hand våra hav och skärgårdar är väl tämligen klart. Har man inte fattat detta är man lite blåögd, men man måste kanske inte stoppa allt;-) skydda vissa vikar, ha perioder med båtförbud på känsliga ställen eller maxantal båtar/dygn osv.

  Svara
 3. För det första vad har det gröna
  vänstern att komma med denna
  befängda iden.Jag har båt sedan
  97 och har haft underbara skärgårds tider såsom vår sommar o höst,förstör inte för folk som älskar skärgården.Ta bort folk med dåliga ideer👎

  Svara
 4. Man häpnar när man hör sådana här saker…förstår inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet bättre…där försvann dom nästa Val….
  hur kan kommunpolitiker få sitta och slösa bort vpra Skattepengar
  på att försöka förstöra för 100000tals menniskor…och ja kan lova att om man granskar dessa politiker så garanterat är det någon som har hus i Skärgården med en fin badvik utanför tomten som slutar vid vattenbrynet 100%….Ge dom Sparken och låt dom aldrig mer komma nära politiken på något som helst vis…..det finns ord för sådana låg begåvad personer
  som alla känner till utom dessa Pajasarna
  mvh Micke

  Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

HellmanIngang2Ingang

Elias analys – dragspelsböter?

nyheter_2018_Palsundet_Ingang_alsundetIngang

Klubbat – idylliska Pålsundet byggs om

bloggare_Elias_analys_2017_LevaBatliv_EliasAnalysBatliv

Analys – är du båtmänniska eller bara båtägare?

bloggare_Elias_analys_StrategiPaBatmassa_Ingang_MassaIngang

Så tar du kommandot på båtmässan!