Stulna motorer funna i Nynäshamn

Gustav Morin

Gustav Morin

Stulna_motorerVid en kontroll av lastbilar med farligt gods i Nynäshamn upptäckte Kustbevakningen stulna båtmotorer och båtmotordelar till ett värde av 200 000 kronor. En person greps av polis.

Vi har tidigare konstaterat att stölderna av båtmotorer har ökat dramatiskt senaste åren. Kustbevakningen och tullen har väldigt begränsade resurser och befogenheter att upptäcka gods som är på ifrån Sverige. Det som upptäcks är oftast under rutinkontroller av last. Det är också det som har hänt nu.

Här är pressmeddelandet från Kustbevakningen som berättar vad som hänt:

”Kustbevakningen kontrollerar farligt gods-transporter och lastsäkring i lastbärare, det vill säga lastbilar och trailrar. Vid en sådan kontroll i Nynäshamn under allhelgonahelgen, upptäckte Kustbevakningens besättning på KBV 302 inte bara felaktigt utmärkt farligt gods, utan även stulna båtmotorer och motordelar.

– Vi vet att många stulna båtmotorer försvinner ut ur landet via hamnarna. I det här fallet kunde vi upptäcka stöldgodset i samband med att vi konstaterade brister i hur lastbilens farliga gods var märkt, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

– Kustbevakningen har möjlighet att upptäcka den här typen av brottslighet genom att vi arbetar i hamnarna. Särskilt effektiva är vi när vi gör samordnade kontroller tillsammans med till exempel Polisen och Tullverket. Då har vi ett brett lagstöd för att få gå igenom de lastbärare som är på väg iland eller ombord på färjorna, säger Mattias Lindholm.”

Stulna_motorerVid en kontroll av lastbilar med farligt gods i Nynäshamn upptäckte Kustbevakningen stulna båtmotorer och båtmotordelar till ett värde av 200 000 kronor. En person greps av polis, misstänkt för häleri.

Vi träffar stöldoffer, pratar med marinor, försäkringsbolag och stöldmärkningsföretag.

Vi besöker Kustbevakningens lager av stöldgods och hör deras version av problematiken med de ökade stölderna.

Några fakta:

  • Vid båtstöld är det oftast motorn som är målet med stölden
  • De flesta stulna båtmotorer är utombordsmotorer
  • Stulna båtmotorer försvinner ofta ut ur landet snabbt
  • När stulna båtar påträffas, saknar de i de flesta fall motorn
  • Besättningen på KBV 302 lämnade över stöldgodset och lastbilens förare, misstänkt för häleri, till polis. Åklagare har inlett förundersökning.
Stulna_motorer

Relaterade artiklar

Båtsamverkan Tullen 1

Svårare tider stundar för stöldligorna!

KBV

”Kaos i fritidsbåtstrafiken”

Sjopolisen 1

Sjöpolisen – det här irriterar de sig på!

Stöld av utombordare blir allt vanligare.

Utombordare – värsta stöldvågen någonsin

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar