Succé i Marstrand – nu siktar Hansen på VM–guld

Redaktionen

Aldrig tidigare har ett så starkt startfält kommit till Marstrand för att göra upp i Stena Match Cup. Men ingen av de gästande världsstjärnorna lyckades stoppa Björn Hansen från att knipa sin tredje raka hemmaseger.

Grattis! Ni kämpade er verkligen in i cupen efter att ha varit snubblande nära att åka ut redan efter grundomgången. Vad var det som stämde på slutet som inte stämde i början?
– Jag vill påstå att vi seglade väldigt bra hela tiden. Men som alltid så växer man in i en cup och seglar bättre och bättre allt eftersom. Det gäller alla. Vi hade marginalerna emot oss i början och de gånger vi förlorade så var det bara med någon båtlängd. Sedan vände turen det med besked.

Varför seglar du och din besättning så bra just i Marstrand?
– Att ha hemmapublik är en väldigt starkt bidragande orsak. Men sedan seglar vi svenskar dessa DS37:or litet mer än de andra och har väl vant oss vid den båttypen. Jag börjar också lära känna förhållandena i Marstrand eftersom jag seglade här första gången redan 1994. Sist men inte minst gillar jag Marstrands luriga förhållanden. Det är trångt mellan bergen, klipporna och grundflaken.

Hur är Stena Match Cup i Marstrand jämfört med de andra tävlingarna på touren?
– Arrangörerna ska vara väldigt stolta över vad de gör. Det är helt fantastiskt och de andra regattorna kommer inte i närheten av detta. Marstrand har naturliga läktare och publiken kommer nära tack vare allemansrätten och kan ta plats på klipporna precis intill där vi seglar. Sedan är publiken i Marstrand väldigt kunnig. De ser när det händer något avgörande på banan och jublar, visslar och hänger med. För tjugo år sedan var det 90 procent glassätare och solbadare i publiken och bara 10 procent seglingsintresserade. Idag är det precis tvärt om.

Vilken är din styrka som matchracingseglare?
– Vi är ett lag på fem grabbar som trivs väldigt bra ihop och en glad båt är som beräknat en snabb båt. Sedan är jag bra på regelkunskap vilket jag har stor nytta av när det hettar till. Sist men inte minst älskar jag närkontakt mellan båtarna och brukar kunna gå vinnande ur striden när det blir tätt.

Svaghet?– Jag är nog – eller inte nog – jag är norra Europas sämsta sponsor-införsäljare och det lider vi av sportsligt eftersom det resulterar i mindre tid till träning och förberedelser.

Nästa deltävling i Alpari Match Racing Tour är om tre veckor i polska Spot. Håller formen i sig tills dess?
–Ja det gör den. Det är väldigt skönt att ha en seger med sig när vi åker dit.

Och nu siktar ni på seger på totalseger i VM och i Alpari Match Racing Tour?
–Ja, det har vi tänkt hela tiden och det finns ingen anledning att revidera den målsättningen. Speciellt inte eftersom vi tog en fullpoängare här i Marstrand. Nu ligger vi tvåa totalt i VM-tabellen och har bra häng på engelsmannen Ian Williams.

Lycka till i Spot och med resten av säsongen.
– Tack så mycket!

nyheter_2014_StenaMatchCup_Ingang_Ingang

Relaterade artiklar

Seglingens-mastare-2022

Hårda vindar på Marstrand när Seglingens Mästare avgjordes

HansenIngang

Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Björn Hansen!

HasnsenIngang

Björn Hansen – kungen av Marstrand!

racing_bankappsegling_2018_MastarnasMastare_Ingang_MastarnasMastareIngang

Närgången livesändning när mästarna gör upp!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar