Svenska superubåten får omvärlden att darra

Svenska superubåten får omvärlden att darra

Elias Johansson Rimsby

HMS_Gotland_ytlage De svenska ubåtarna i Gotlandsklassen har satt sig i respekt och sopat banan med såväl spanjorer som fransoser och jänkare under olika övningar till havs.

Den amerikanske militärexperten och skribenten Bill Sweetman bekräftar det som vi har hört från flera håll genom åren. De svenska ubåtarna i Gotlandsklassen är verkligen ett en motståndare att räkna med. Något som de bland annat bevisade vid en övning i USA då HMS Gotland lyckades smyga sig på och sänka självaste USS Ronald Reagan, ett av världens mäktigaste och mest högteknologiska hangarfartyg.

Se också:
Svenska superubåten HMS Halland vässar klorna

Det är dock bara ett exempel. Gotlandsubåtarna har också sopat banan med såväl spanjorer och fransoser och jänkare under övningar. Något som rörde om rejält i den amerikanska flottan och som de länge hade svårt att förstå.

Samarbete med USA

Från juni 2005 till augusti 2007 hyrde USA HMS Gotland för ett övningssamarbete med den amerikanska ubåtsflottan i San Diego. Inför resan till USA utrustades Gotland med ett nytt periskop. Men också med infraröd kamera och tillhörande bildförstärkarfunktion. Syftet med samarbetet var att underlätta för deltagare i internationella fredsfrämjande insatser och utveckla de båda ländernas ubåtsvapen.

Tuffa dagar till havs

Svensk ubåtspersonal agerade tillsammans med USA vid Kaliforniens kust och övningarna leddes från Hawaii. Den svenska personalen inkvarterades på Stillahavsflottans ubåtsbas vid Point Loma. Under tiden i San Diego genomgick hon två översyner och man hade två besättningar på plats.

Vässar klorna ytterligare

Sedan dess har såväl HMS Gotland som HMS Uppland och HMS Halland uppdaterats med nya och moderna system. Bland annat har de fått lednings- och sensorsystem samtidigt som de har gjorts ännu lite svårare att upptäcka för fienden. Hemligheten ligger i två dieselmotorer och två stirlingmotorer. Något som gör ubåten oberoende av luft. En gascykel driver en generator som laddar upp båtens batteri som är kopplad till propellermotorn.

HMS Gotland lyckades smyga sig på och sänka självaste USS Ronald Reagan, ett av världens mäktigaste och mest högteknologiska hangarfartyg.

Fem knop i fjorton dagar

I klartext innebär det att gotlandsubåtarna kan hålla en fart om fem knop under vattenytan i hela fjorton dagar. Till detta kommer både en toppfart (20 knop) och en manöverbarhet som inte skäms för sig. Det senare tack vare rodret som är format som ett kryss och som reglerar riktningen i sidled och höjdled i en och samma funktion. Därtill är skrovet mycket genomtänkt i sin utformning med en gummiliknande beläggningar för att vara svårt att upptäcka för fienden. För att nämna en del.

Se videon!

 

Elias Johansson Rimsby

HMS_Gotland_ytlage

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Svenska superubåten får omvärlden att darra”

  1. Det finns fler AIP-ubåtar än de Svenska, och då med bränsleceller.
    Farligast är dock moderna atomdrivna ubåtar som har helt annan prestanda.
    Man kan inte jaga Hangarfartyg i 5 knop, och övningarna med ubåten Gotland i USA var även hårt styrda, samt att det var för över 15 år sedan.

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Aurora_sammanfattning_inledningsbild

Marinchefen – vi är väldigt farliga på hemmaplan

Ubat_livet_ombord

Så är livet ombord på en stridsberedd ubåt

ryssland-krigsskepp-fartyg-ostersjo

Marinchefen varnar för möjlig attack mot undervattenskablar

Livet-pa-ett-hangarfartyg

Så är livet ombord på ett gigantiskt hangarfartyg