Sverige S1 i dramatisk och ödesdiger högfartskrasch

Gustav Morin

Full fart puffDet kanske största dragplåstret under Powerboat Weekend i Sandhamn – vackra träbåten Sverige S1 med tusentals hästkrafter – kraschade under en uppvisningskörning i hög fart genom Korsö sund. Två av tre har förts till sjukhus. Se den dramatiska videon.

Det stora dramat utspelade sig i Korsö sund under en uppvisning i samband med Powerboat Weekend i Sandhamn.

På fredagskvällen skulle en så kallad shootout genomföras, vilket betyder att man ska avverka en sjömil så fort som möjligt.

Även om Sverige S1 bara körde för att visa upp sig och inte för att sätta bästa tiden, så verkade besättningen gasa för allt vad de trodde tygen höll för.

Det är oklart hur snabbt de lyckades köra men bilderna skvallrar om att det gick ordenligt fort. Det står också klart att vågorna ställde till det ordentligt för den väldigt udda skrov- och roderkonstruktionen. Båten går tydligt på “näsan” och den troliga orsaken till kraschen är att fören grävt ner sig och båten snurrat och sedan vält och börjat ta in vatten.

 

Det va den båten

Posted by Måns Hultberg on den 3 juli 2015

Sverige S-1 accident

Sverige S-1 accident2 000 horsepowerhttps://www.powerboatweekend.com/https://www.hundraknop.se/https://www.hamnen.se/artiklar/nyheter/sverige-s1-i-dramatisk-och-odesdiger-hogfartskrasch.html

Posted by Karioskari Kangas on den 5 juli 2015

Vittnen säger att besättningen har flugit ur båten och säkra källor uppger att två av tre har förts till sjukhus men att ingen har livshotande skador. 

Uppdatering om läget
Ingen i besättningen skadades allvarligt men båten sjönk och ligger troligen på cirka 10 meters djup. Man har försökt att bärga henne utan framgång. 

Svårnått mål
Den legendariska träracerbåten Sverige S1 har länge kämpat för att nå sitt ursprungliga mål – att nå 100 knop. Men det har varit en svår resa där målet nog i sanningens namn aldrig riktigt varit inom räckhåll. 

Hon byggdes efter Ruben Östlunds 1930-tals ritningar så sent som 2011 och bestyckades med två V12-motorer från Rolls-Royce som tack vare kompressorer levererar cirka 2 500 hästkrafter. 

Den häftiga skapelsen gjorde succé på alla utställningar, bland annat Allt för sjön, och Fri Fart på Göta Kanal där ingångsbilden togs, men fartförhoppningen infriades aldrig. Istället har hon varit gansnak otursdrabbat. Under en nöjestur 2013 i Sandhamn så sjönk hon nämligen nästan helt efter att styrbords propeller slagit i något, varpå axeln böjdes och propellern skar hål i skrovet. 

Det återstår att se om hon överlever även denna krasch.

Läs mer…

Rekordträbåten til salu! 

Powerboat Weekend.

Sverige S1.

 

 

 

Det råder inga tvivel om att båten har ett svårt gångläge. Risken för dyk känns påtaglig i hög fart.

nyheter_2015_Sverige_kraschar_Full_fart-puff

Relaterade artiklar

VansinneskorningIngang

Vansinneskörning fångad på video – 90 knop genom Sandhamn!

America's Cup capsize

Häpnadsväckande krasch för Team New Zealand i America’s Cup!

Power Boat Weekend

Muskelbåtar samlade in 175 000 kr till barncancerfonden

nyheter_2012_09_Crash

Family guy visar virala båtkraschen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar