Tåg kan ge maritima fynd

Redaktionen

Redaktionen

Schaktet där utgrävningarna görs. Foto: Anders P Näsberg/SMMSveriges första ångbåtshamn och fynd från både medeltid och vikingatid, det hoppas marinarkeologerna hitta under sommarens utgrävning vid Riddarholmens södra kaj i Stockholm. Det är arbetet med Citybanan som gör den största arkeologiska undersökningen i Stockholm sedan utgrävningen av Helgeandsholmen i slutet av 1970-talet möjlig.

Schaktet där utgrävningarna görs. Foto: Anders P Näsberg/SMM

Sedan i början av juni och fram till slutet av augusti görs en utgrävning av ett 1 500 kvadratmeter stort område vid Riddarholmens södra kaj. Två grävlag från Sjöhistoriska museet jobbar med att säkra det maritima kulturarvet.

Arkeologerna ska jobba i en cirka 24 meter djup schaktgrop och för varje meter man kommer ner i marken kommer man längre och längre bakåt i tiden. På cirka tio meters djup förflyttas vi till år 1869, då kajen fylldes ut. Vid denna punkt, på den gamla sjöbotten, börjar de lager som intresserar arkeologerna.

Schaktet som Sjöhistoriska ska undersöka.– Tack vare Citybanan kan vi få ny kunskap om vårt kulturarv. Sveriges första ångbåtshamn begravdes under fyllnadsmassor 1869 när Riddarholmshamnen fick en ny kaj framför gamla Riksdagshuset. Vi väntar oss båtfynd och även att hitta rester av den gamla kajen, säger Marcus Hjulhammar, projektledare och intendent vid Sjöhistoriska museet.

Längre ner räknar arkeologerna med fynd från medeltiden och kanske till och med från vikingatid.

Arkeologerna kommer både att blogga och twittra under arbetets gång. Följ utgrävningarna här.

 

 

Schaktet där utgrävningarna görs. Foto: Anders P Näsberg/SMM

Relaterade artiklar

annonsmarkerad_2018_Jeppe_Wikstrom

Unik ny bok om Stockholm som sjöstad

nyheter_2016_PokerRun2016_Ingang_PokerRunIngang

Klart för motorfest i tungviktsklassen

Spektakulart_2014_OceanBus_Ingang_OceanBus1

Ocean Bus – Sveriges första amfibiebuss

Dykare plockar upp skräp. Foto: Tomas Jangvik

Skärgårdsstiftelsen dyker för miljön

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar