Tappad båt vanlig båtskada på våren

Redaktionen

Redaktionen

De vanligaste båtförsäkringsskadorna på våren är olyckor och stölder i samband med sjösättning. Senare under sommaren dominerar grundstötningar och stölder. Båtskadorna som anmäldes till försäkringsbolaget If under 2008 kostade bolaget i snitt över 20 000 kronor styck.

Totalt betalade If ut över 50 miljoner kronor för skador på båt under 2008. Omkring hälften av skadorna inträffade under juni-augusti.
– Nu på våren får vi många samtal om båtar som tappats vid sjösättning. Senare på sommaren handlar det mest om grundstötningar och stölder. Och förtöjningsskador i augusti-september när stormarna kommer, säger Dan Falconer, båtexpert på If.

På vintern är det stölderna som dominerar. Motorbåtar är mer stöldbegärliga än segelbåtar. Totalt stjäls det båtar och båtmotorer för över 200 miljoner kronor årligen i Sverige, de flesta från hamnar med dålig bevakning. Därför har If lanserat en trygghetscertifiering av svenska småbåtshamnar, kallad Säker hamn. Förutom att båten ligger tryggt får alla som ligger i Säker hamn också 15 procent rabatt på båtförsäkringen.

Dyra båtar har i snitt fler försäkringsskador än småbåtar som inte kostar lika mycket.
– Ofta är man nog mer benägen att reparera småskavanker på en stor och dyr båt än på en billigare. Det är precis som med bilar, säger Dan Falconer.

Ifs stöldskyddstips:
– Låt om möjligt båten ligga i en bevakad hamn.
– Lås utombordsmotorn med ett klass 3-lås.
– Lås din utombordare vid bryggan med en härdad kätting (10-13 mm) och säkerhetslås.
– Försäkra dig om att du och ditt försäkringsbolag har tillräckligt detaljerade identifikationsuppgifter om din båt och utombordsmotor. Både båtens och motorns tillverkningsnummer och speciella kännetecken som skrapor och skavanker ska tas med.
– Ta med dig snabbt löstagbar elektronisk utrustning när du lämnar båten.
– Skyddsmärk båten och motorn.
– När du ska förvara båten på en trailer, se till att trailern är låst och att båten är låst vid trailern.
– Skaffa en If Tracker. När trackerns ankarvakt är aktiverat går det larm direkt till en larmcentral om båten flyttas av en obehörig. Polisen kan agera omedelbart. Med If Tracker får du upp till 5 000 kr lägre självrisk och 20 procents rabatt på båtförsäkringen.

Relaterade artiklar

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Spektakulart_2014_CSCL_Lastfartyg_Hyundai-Heavy-Industries-Completes-the-Worlds-Largest-Containership-635x448

Sommarens båtprylar stoppas upp av containerkris och pandemi

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar