”The Cutty Sark” i lågor

Redaktionen

Redaktionen

Klipperskeppet ”The Cutty Sark” i London stod tidigt i måndags morse i lågor. Branden är nu släckt men den kända turistattraktionen har fått allvarliga skador.
Polisen misstänker att branden var anlagd, rapporterar aftonbladet.se

Stadsdelen Greenwhich i sydöstra London förvandlades tidigt i måndags morse till ett eldhav. Enorma lågor och vita rökmoln steg upp över flodstranden.

Larmet om branden på en av Londons största turistattraktioner, skeppet Cutty Sark kom in strax före fem på morgonen, lokal tid.Någon timme senare stod det klart att branden var fullt utvecklad.

Ett stort område spärrades av för trafik och boende i närheten evakuerades från sina hem. Ingen människa ska ha kommit till skada.

Åtta brandbilar bekämpade branden som vid 8-tiden, svensk tid, var under kontroll. Men skeppet gick inte att rädda.
– Skadorna på skeppet är omfattande och vi kommer att vara här under flera timmar, säger Ian Allchin från Londons brandkår till Sky News.

Samtidigt rapporterar TT-AFP att hälften av skeppet hade fraktats bort från platsen på grund av renoveringsarbete. Därför finns det hopp om att skeppet ska kunna återställas.

Enligt AFP tror polisen att branden kan vara anlagd och vittnen uppmanas att rapportera om de har sett något misstänkt.

Matt Wilson var på väg hem från arbetet när han upptäckte röken.
– Först såg jag röken, sedan såg jag att det var Cutty Sark. Det var otäckt att se att det faktiskt var fartyget som brann, säger Wilson till Sky News.
– Så fort jag gick ur bilen kände jag hettan från branden.

– Jag stod tillsammans med andra som bor i närheten och vi kunde inte tro vad vi såg, säger pubägaren Bruno Mahsoudi till Sky News.
– Cutty Sark är den viktigaste attraktionen i Greenwhich.

När dagens brand bröt ut var skeppet tillfälligt stängt på grund av reparationsarbeten. Det var planerat att öppna igen under 2009.

Cutty Sark gjorde sin första resa 1870. Skeppet fraktade te från Kina till Storbritannien vid en tid då te spelade en viktig roll i handeln, skriver TT.

nyheter_cutty_sark

Relaterade artiklar

ombord_langsegling_arclogo_puff

Vad är ARC?

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar