Torqeedo Deep Blue – ny eldriven inombordare

Torqeedo Deep Blue – ny eldriven inombordare

Redaktionen

TorqueedoIngang 490xTyska Torqeedo, som är en av de ledande utvecklarna av elektriska utombordsmotorer, kommer nu med en inombordare som verkar ha allt. Utom ett attraktivt inköpspris.

För två år sedan kom tyska Torqeedo med en 80-hästars utombordare som ansågs vara så revolutionerande, råstark, underhållsfri och effektiv att den prisbelönades på båtbranschens årliga stora tillbehörsmässan (Marine Equipment Trade Show) i Amsterdam.

Men meningarna gick ändå isär när det gäller motorns förträfflighet med tanke på att den väger 125 kilo och kostar över en halv miljon kronor. Efterföljaren, en 40-hästare, blev heller ingen billig pjäs. Pris runt 300 000 kr.

Hur som helst fortsätter Torqeedo sin utveckling av elmotorer. De senaste nyheterna heter Torqeedo Deep Blue 40 och 80 (hk) och är två inombordare som bygger på samma grund som sina föregående utombordsvarianter.

Därmed har den också en mycket avancerad batteriteknoligi. Dessutom garanterar Torqeedo att minst 80 procent av batterikapaciteten ska finnas kvar efter nio års bruk.

Tyvärr finns dock inga välkomna prissänkningar inom en överskådlig framtid. Torqeedo Deep Blue 40 med lämpligt batteripack går som sagt lös på runt 300 000 kr. Men sedan är driftskostnaden näst intill försumbar.

Mer info på www.torqeedo.com.

Här får ni en mer ingående förklaring av Torqeedos teknik.

Redaktionen

batprylar_2014_Torqueedo_TorqBildspelUtb_TorqueedoUtbordare

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Platypus-ubåt-fritidsbåt-motorbåt-dykning

Platypus – intressant men kanske helt onödig båt

Ted-Mannerfelt-batdesigner

Ted Mannerfelt: “det kommer finnas snabba båtar i framtiden”

Passagerarfarja_med_eldrift_i_Stockholm

Världens snabbaste elfartyg får köra fort i lågfartsområden

Electra – världens snabbaste eldrivna bärplansfärja

Electra – världens snabbaste eldrivna bärplansfärja