Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Tulpanvarning i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland

Elias Johansson Rimsby

Havstulpan_batbotten Den som är på alerten med skurborsten nu kan spara många arbetstimmar i höst. Det gäller att skrubba botten innan tulpanerna får ordentligt fäste.

Landets frivilliga observatörer har bilden klar för sig. Nu är det Skånes, Blekinges, Kalmars och Östergötlands tur att bli invaderade av havstulpaner. Tidigare i sommar har havstulpanvarning utlysts för Stockholms, Södermanlands och Uppsala län.

Projektet Havstulpanvarningen bygger alltså på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas så kallade settling med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor.

Bilder och kommentarer

Nytt för i år är att observatörerna har möjlighet att skriva en kommentar och ladda upp en bild på sin mätplatta, i syfte att på ett transparent sätt visa hur det ser ut.

Bäst information om havstulpanernas tillväxt i ditt område hittar du genom Havstulpankartan på Båtmiljö.se. Nytt för 2022 är observatören har möjlighet att skriva en kommentar och ladda upp en bild på i syfte att på ett transparent sätt visa hur tulpanläget ser ut.

Variationer förekommer

Observera att lokala variationer kan förekomma, vilket innebär att havstulpanerna kan komma snabbare till den ena viken än den andra. Detta beroende bland annat av strömmar, pH och tillgång till närsalter.

Varning via SMS

När tillräckligt många rapporter om påväxt inom ett område kommit in skickas en havstulpanvarning ut via mail eller sms till de som anmält sig till tjänsten.

Elias Johansson Rimsby

Havstulpan_batbotten

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Konstgjord-lagun-djurgården

Konstgjord lagun utanför Djurgården ska gynna fiskebeståndet

TT-lines färja Marco Polo gick på grund under söndagsmorgonen.

Färja på grund i Blekinge – stor miljöräddning pågår

fisketillsyn pressmeddelande1

Enormt beslag av olagligt fiskenät – 1,3 kilometer långt

Popcornkärnorna i Kustbevakningens övningar har tidigare varit omskrivna. Men övningen som nu genomförts är den största någonsin i sin kategori.

Storövning för KBV: Så mycket skada kan en liter diesel göra