Ultraljud kan ersätta bottenfärg

Redaktionen

Redaktionen

Ultraljud kan ersätta bottenfärgenNu kan det äntligen vara slut på slitet med bottenfärg. I stället för färg ska ultraljud hindra beväxtning. En liten givare monteras på skrovet sen är det slut på havstulpaner och alger som klänger längs skrovet. Full fart med låg förbrukning hela säsongen utan slit. Är detta för bra för att vara sant?

 

Många bottenfärger är inte bra för miljön, inte heller för ömma ryggar och trötta armar på våren när det ska slipas och målas.

På sommaren ska man simma runt båten och skrapa rent och tvätta bort sjögräs. Värst är på hösten när man ska skrapa och tvätta bort tjocka lager av havstulpaner. Åtminstone om man bor på Västkusten.

Ultra_20_Series_II

Nu kan problemet vara löst. I alla fall om man ska lita på säljarna av ett system som heter Ultrasonic antifouling.

Det består av en givare som epoxilimmas fast på insidan skrovet. Givaren är kopplad till en liten elektronikbox som sänder ett speciellt ultraljud. Detta skapar en miljö runt skrovet som havstulpaner och andra marina organismer inte trivs i. Inget annat sägs påverkas, varken elektronik, eller besättning. Strömförbrukningen vid 12 volt är 0,7amp för båtar upp till 10 m och till 1,1amp för båtar upp till 20 m.

På detta vis ska botten och propeller i stort sett hållas rena från havstulpaner. Ingen bottenfärg behövs förutom möjligen av estetiska skäl. Man ska således slippa miljöproblem som skadar våra sjöbottnar i hamnar och vikar och båthamnarna behöver inga saneringsboxar för bottenfärg.

Ultrasonic säljs i Sverige av Viking Yachting och priset är 11 995.- för båtar upptill 10 m i vattenlinjen och 22995.- för båtar upptill 20m i vattenlinjen.

Det kan låta dyrt men om detta kan ge en ren botten hela säsongen, utan jobbigt arbete och utan miljöpåverkan, då är den säkert värd sitt pris. Inte minst med tanke på vad bottenfärgerna kostar och att ett beväxt skrov kan ge upp till 20% högre bränsleförbrukning.

Ultrasonic har funnits några år och 2010 såldes 450 system i framförallt England, Medelhavet, Australien och USA.

– Vi startade försäljningen i januari i år och har hittills sålt 7 system  berättar Janne Utbult, VD på Viking Yachting.

Mer info: www.ultrasonic-antifouling.com/

Ultraljud kan ersätta bottenfärgen

Relaterade artiklar

Miljo_2018_Algblomning_Ingang_AlgblomningIngang

Algblomningen slog nytt dystert rekord!

Miljo_2018_Havstulpan_Ingang_HavstulpanIngang

Så slipper du slabba med dyr bottenfärg!

Debatt_2017_Bottenbehandling

”Det är en fråga om hederlighet”

Debatt_2017_Debatt_bottenbehandling

Bottenfärgsforskaren svarar på hårda kritiken

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar