Vattenskoterns framtid avgörs

Redaktionen

Redaktionen

Vattenskoterns framtid avgörs
Luleå tingsrätt ska under måndagen avge sin dom i fallet där två personer i augusti 2004 kört vattenskoter i ett område med tät båttrafik. Domen kan bli prejudicerande för liknande rättsfall.
För första gången kan i så fall de fem år gamla reglerna börja tillämpas i praktiken. skriver SVT.se.

-Vi avvaktar domen för att se hur juristerna och en svensk domstol har tolkat EG-rättens utlåtande. Den ger oss en vink om hur vi ska gå vidare i framtiden. En fällande dom kommer innebära att vi kan börja rapportera vattenskoteråkning, säger Ronnie Willman på Kustbevakningens sjöövervakningsavdelning, till TT.

Hugo Tiberg, professor emeritus i sjörätt, tvivlar på att domen kommer att avgöra vattenskoterfrågan. Han anser att EU lagt över avgörandet på svenska domstolar och tror att tingsrätten genom en friande dom kan komma att underkänna länsstyrelsens regelverk och förordningen.

Enligt Tiberg har EU i sitt utlåtande sagt att de svenska reglerna gäller – men enbart om ordentliga områden för vattenskoteråkning avsätts inom rimlig tid.

-Det är möjligt att tingsrätten undviker hela frågan genom att helt enkelt frikänna de åtalade. EG-domstolen har skickligt slingrat sig ur dilemmat och skjutit över frågan på den svenska domstolen genom att uppställa tre villkor som ska vara uppfyllda. Nu är det upp till domstolen att avgöra om de kriterierna är uppfyllda, säger Tiberg.

Relaterade artiklar

Bygga och bo på en flotte

Bygg din egen flytande fiskestuga!

GITANA, Maxi Edmond de Rothschild. Drone 13 February, 2013.

Så optimeras areodynamiken – en avgörande faktor

Gitana Ultim Grib files

Rekordet runt jorden – så spår man vädret

Sodeo Gitana Jules Verne

Giganternas kamp runt jorden är igång!