”Vi, de drunknade”

Gustav Morin

Gustav Morin

I danska sjömansromanen ”Vi, de drunknade” är havet och människan huvudpersoner. Boken har fått lysande kritik och är nu översatt till svenska.
Carsten Jensen vet hur man berättar om det hårda livet till sjöss i en tid när skonerter och briggar byttes ut mot stålskrov och ångmaskiner, om kärlek, liv och död. Författaren kommer från den lilla danska hamnstaden Marstal, vars invånare han i vi-form låter berätta en osannolik men i grunden dokumentär historia.

 

”Vi, de drunknade” är storslagen roman om fyra generationers sjömansliv från mitten av 1800-talet till slutet av andra världskriget, berättad i en kraftfull vi-form. Den utgår från Marstal på Ærø söder om Fyn, en avlägsen plats i en liten nation.

Därifrån drivs männen av sin längtan ut på världshaven och några blir borta för alltid. Havet kräver sitt pris också av kvinnorna som går hemma i ovisshet om vilka öden deras söner och män gått till mötes, av barn som blir föräldralösa och av sjömän som kommer hem igen.

Laurids, den dristige, blir aldrig sig själv efter att ha varit med om en förnedrande och fruktansvärd förlust i dansk-tyska krigets första sjöslag. Sonen Albert letar efter sin försvunna far på öarna i Stilla havet men kommer hem med ett skrumphuvud och Knud Erik som har huvudet fullt av Alberts skrönor ställs inför ett moraliskt omöjligt val under andra världskriget.

Det är män som lever i ständig kamp med havet, med varandra och med de kvinnor de älskar, men först och främst med sina egna mörkare sidor. Romanen om dem är ”ett ypperligt hantverk, på en gång förföriskt fängslande och motsträvigt tankeväckande”, skrev Dagens Nyheter när boken kom i Danmark förra året.

Carsten Jensen, född 1952, kommer från en sjömansfamilj i Marstal. Han är journalist, kritiker och författare samt har varit adjungerad professor i kulturanalys vid Syddansk Universitet. Foto: Isak Hoffmeyer

”Carsten Jensen vet hur man rör sig på däck i en rykande vinterstorm. Lika säkert berör han de stora frågorna i livet” hamnen.se (5 Ankare)

”En mäktig läsupplevelse.” Expressen

”En stor roman i alla avseenden, på samma gång kärvt realistisk och glittrande magisk.” Aftonbladet

”Det är sällan man känner sig så rastlöst förflyttad till andra tider och människoöden och blir så gripen och beredd att ta till ordet LYSANDE!” UNT

ombord_bocker_carstenbokpuff

Relaterade artiklar

Livräddning från båt. Foto: Christian Wictorin

Färre drunknar – men fler från båtar

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar