Vithaj gick till vild attack på RIB

Vithaj gick till vild attack på RIB

Redaktionen

När ett filmteam från Youtube-kanalen MaxAnimal ska filma en vithaj börjar den helt sonika tugga i sig deras båt.

När ett filmteam för Youtube-kanalen MaxAnimal skulle ta några närgångna bilder på en vithaj så blev det mer spännande än de hade vågat hoppas. För hajen visar inte bara upp sig på nära håll. Den börjar helt sonika tugga i sig den RIB-båt som filmteamet hade som fotoplattform.

Vithajen är världens största rovfisk, kan blir upp till fyra meter långa och är känd för att vara oförutsägbar och fullständigt otämjbar. Det lär också vara just vithajen som står för flest allvarliga attacker på människor varje år.

Därför är det kanske heller inte så konstigt att filmteamets RIB åkte på en slakt. Många frågar sig varför vithajar attackerar människor och en vanlig förklaring är att en människa som badar kan se ut som en säl som hör till hajens vanliga födoämen.

Hajforskaren Leonard Compagno tycker dock att man ska vända på frågeställningen. Med tanke på det låga antalet attacker som trots allt sker och de många miljoner människor som är i haven varje dag tycker Leonard att den stora frågan är: varför attackerar hajar oss så sällan?

Redaktionen

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Highfield_SP760_full_fart

Test: Highfield SP760 – påkostad RIB med aluskrov

dod-knolval-i-skane

Oväntat fynd – död knölval strandad i Skanör

Hajen som siktades utanför Värmdö kanske inte är en haj – utan en undervattensdrönare från Dolprop.

Hajlarmet i Stockholm: ”Kan ha varit undervattensdrönare”

Haj_i_Stockholms_skargard

Jättelik haj siktad utanför Värmdö i Stockholms skärgård