Wow – här kommer WOW

Redaktionen

Redaktionen

WOW Sails Bilden är manipulerad, men i kölvattnet av senaste America’s Cup visar bilden Wally’s nya satsning på vingsegel. Konceptet heter WOW Sails och testades för några år sedan på en Elan 37.

Ilan Gonen är piloten som länge funderat på att köra med vinge som segel istället för vanliga segel.

I senaste America’s Cup blev ju BMW Oracle en succé och nu presenterar Wally tillsammans med Ilan Gonens företag Omer Wing Sail konceptet på en Wally 130.

WOW Sails testas som prototyp på en Elan 37.

Konceptet som går under namnet WOW Sail ska öka prestandan mellan 10 och 30 procent på alla bogar och vindstyrkor. Ju lättare båt desto mer effektiv ska vingseglet vara.

”För att ge ett exempel, en båt som Wally 130 i 12 knops vind (cirka 6 m/s) kommer att vara en halv distansminut längre fram efter bara en halvtimme på en bidevindsbog. Och med en Code 0 på undanvind dubblas prestandan i förhållande till en vanlig rigg, säger Luca Bassini, chef för Wally Yachts i ett pressmeddelande.

Ilan Gonen tillägger:

“WOW Sail är unkit eftersom den höga prestandan kombineras med lätthanterlig segling. Det betyder att endast en person kan hantera den stora vingen på en båt som Wally 130. WOW är helt klart till för cruising-seglaren.

Systemet består av en fritt stående, ostagad och roterande kolfiber-mast. Masten har fasta ”frames” som håller 3DL-duken som i sin tur har genomgående lattor.

Systemet kontrolleras via hydraulik där man trycker på knappar för att justera vingprofilen och genom ett skot för att skota.

WOW Sail har, enligt pressmeddelandet, världspatent.

“Vi har alltid trott på den här nya teknologin” sager Luca Bassini och Ilan Goren. ”Efter det senaste America’s Cup bevisades vilka enorma fördelar som finns. Vi tror att marknaden äntligen är redo och vi kommer att fortsätta utveckla den.


 

 

WOW Sails

Relaterade artiklar

Jon Olsson builds extreme boat in carbon fiber

Jon Olsson bygger herrejösses-båt i kolfiber – med eldrift!

tango_4

Dags att slå till på en begagnad Wally!

Wally_165_2

165 Wallypower – norsk design i mästarklass!

Ineos Americas Cup

Brittiska America’s Cup-laget testar gränserna…

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar