Det våras för bottenmålning – men vad ska man välja?

Frågan är en som de flesta båtägare ställt sig. I takt med att populära val förbjuds och att det nalkas vårrustning aktualiseras den igen:

Vilken bottenfärg bör man välja?

Om en knapp månad försvinner den populära bottenfärgen VC17 från hyllorna hos marinhandlare samt dylika järn- och färgbutiker. Ett ämne som vi på Skippo tidigare har rapporterat om. Även om det än så länge inte är förbjudet att stryka på färgen, detta förbud träder i kraft först den 8 november – sex månader efter att färgen slutat säljas, går säkerligen många båtägare valet och kvalet om att redan nu rycka plåstret och kladda på ny färg.

Undertecknad har tagit ett beslut i frågan.

En myriad av färgval

Vill man ge sig in i eller starta en het debatt är detta bara några knapptryck bort på närmsta båtforum eller fixargrupp på Facebook. Visst är det härligt att en sådan världslig fråga som vad för typ av färg man har under vattenytan kan väcka sådan debatt?

Alla har sin åsikt som i sin tur stärks av mer eller mindre anekdotisk bevisföring. Därför vill jag vara den första att påtala:

Jag är inte bättre än någon annan.

Vart jag än har vänt mig har jag snarare än rekommendationer mötts av motsatsen. Någon färg sägs flagna, en annan är så hal att båt efter båt glider ur kranens sling för att sedan krossas mot hamnplan och den tredje är en variant som efter att den väl målats på aldrig kommer av.

Nog är det fascinerande att alla alternativ paradoxalt nog är sämre än de andra!

Det som gömmer sig under ytan

Vi inom skrået båtjournalister har förmånen att hämningslöst ställa dumma frågor till såväl försäljare, tillverkare och inte minst experter. Ämnet är nämligen så hett att det finns de som praktiskt taget doktorerat inom det.

I slutet av i förfjol slog en grupp forskare vid Chalmers fast att de silikonbaserade färgerna, i såväl miljösyfte som för att förhindra beväxning.

Men det kvarstår ändå en hel del frågetecken.

Vad som faktiskt gör färgerna glatta och frånstötande är höljt i dunkel. Enligt Maria Lagerström, en av forskarna bakom studien, var det något av ”ett dektetivarbete” att ta reda på vad de faktiska färgerna innehåller då det som gör dem effektiva klassas som företagshemligheter.

– Det behövs en större transparens. Företagen måste genom ekotoxikologistudier bevisa att färgen inte har någon giftverkan. Framförallt om man ska marknadsföra sig som mer miljövänlig, sade Maria Lagerström då.

Åter till frågan – vad ska man göra?

Svälja marknadsföring, lyssna på de olika rekommendationerna som går stick i stäv med varandra eller strunta i bottenfärg helt och hållet?

Nä, jag är nog som sagt inte bättre än någon annan. Det blir magkänsla när skrovet ska slipas rent från VC17.