Båtarna vi vill se i nya Saltkråkan

Det ska göras remake på Saltkråkan. Något som delat Sverige. Halva landet tycker det är ett helgerån i klass med att ta bort Kalle Anka ur tv-tablån på julafton, medan andra hälften längtar efter mer sommaräventyr i Stockholms skärgård.

På Hamnen.se har vi tagit en mer neutral position, däremot vill redaktionen förekomma produktionen när det gäller själva scenografin och rekvisitan – vilka båtar som ska vara med.

Farbror Melkers spagatplask

I originalserien från 60-talet består båtlivet mest av en skärgårdsbåt som levererar sommargäster till ön och färskvaror till Tjorvens pappa. Sedan finns förstås Melkers klassiska spagatplask med ena benet på bryggan och andra på relingen.

Närmare ett halvt sekel senare finns det förstås möjlighet att förstärka karaktärerna med rätt båtval. Det har ju trots allt hänt en del sedan 60-talet.

Så varsågod, ni konsulter som produktplacerar varor i filmer och tv-serie, här kommer hela listan!

Melker ska såklart ha en idiotsäker båt.

 

Vi kan börja med Melker som ju bör ha en idiotsäker båt. Smidig att kliva ombord på, enkel att hantera. Valet står mellan en Buster XL – en stabil aluminiumbåt som klarar grundstötningar – eller en Capelli BR 65, vindskyddad RIB, som klarar tilläggningar utan skador och som dessutom har ett smidigt träpeke i fören som underlättar ombordstigning.

Malins fräsiga och flärdfulla val

Malin Melkersson som i 60-talsljuset mest fick jobba som kuttersmycke har sannolikt en dragning till flärden. Det vore förstås frestande med en nätt segelbåt. Men dagens Malin är mer aktiv och behöver något fräsigare för att ta sig ut till yttersta havsbandet eller in till Stockholm. Hon kör en Nimbus Tender 8.

Johan och Niklas Melkersson är i den åldern då det ska gå fort och vara enkelt. Varsin Seadoo Spark Trixx så de kan imponera på Teddy och Freddy, som inte blir särskilt imponerade. De har mer känsla för segling och delar på en Laser Bahia som seglar snabbt och tryggt.

Elbåten har en given plats

Pelle, som den djur- och naturvän han är, sätter inte sin fot i en fossilbåt. Han sätter sig hellre i en eldriven båt, sannolikt är det nya Bella Zero.

Nisse Grankvist, Tjorvens pappa, har inte längre tid att stå vid ångbåtsbryggan och vänta på varor. Livsmedelsjättarna har tajta marginaler och pressar de små handlarna. Därför har han har skaffat sig en Arronet 30 Surprise Work, med hydraulisk bogramp så han enkelt får på lastpallarna när han är i Kapellskär och hämtar varor.

Märta i kajak

Mamma Märta Grankvist har fullt upp i affären och all stuguthyrning de har kört igång så hon kopplar helst av efter stängning med en runda i kajaken runt ön.

Tjorven, Båtsman och Stina och ska inte behöva vara strandsatta när Hamnen.se griper in. Foto: SVT/Pressbild.

Tjorven då? Hon kanske ska ha något lite mer lättskött då hon har ganska bekymmersfri inställning till omgivningen. Därför blir det en Pioneer Multi, även den med lastramp, så Båtsman kan kliva på utan besvär.

Foto: Ulf Stråhle. SVT/Pressbild.

Stina som är så nyfiken på allt och har koll på det mesta är som klippt och skuren för en optimistjolle där det finns mycket att lära – och lära ut.

Österman den vresige fiskargubben? Han har förstås behållit sin gamla murkna snipa från 40-talet.

Olika åsikter råder kring om nya Saltkråkan ska spelas in eller ej, och om den ska spelas in så kanske den ska se si eller så ut. Här diskuterar Louise ”Malin” Edlind Friberg  och (av någon anledning) Ulf ”Vanheden” Brunnberg sin syn på saken och det blir både yvigt och förvirrat.

Relaterade artiklar

cruising_2019_Sailing_with_a_hen_Around_the_world_with_a_hen

Ung och ensam runt jorden – med en höna

Spektakulart_2016_Hundvakt_Ingang_HundStyrIngang

Så slipper du själv ta hundvakten

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Båtarna vi vill se i nya Saltkråkan”

  1. Ok med Nisses båt. Melker kör självklart Uttern 495 styrpulpet.
    Teddi och Freddie kör Rib.
    Grabbarna har en beggad Finnsport som sällan går på fullvarv och som de försöker fixa med ”goda” råd från Hamnen.

    Svara

Lämna en kommentar