Båtbranschen – rekord i allt!

Båtbranschen – rekord i allt!

Elias Johansson Rimsby

Båtsommaren 2021 är över och Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, rapporterar om avsevärda uppgångar.

– Svaren från vår branschrapport visar på rekord inom i princip allt!, säger Mats Eriksson som är VD i Sweboat. Efterfrågan på nya båtar har varit enorm och fortsätter att vara det inför nästa säsong också.

Branschföretagen uppger försäljningsökningar på mellan 20 – 40%. Samtidigt har vi även sett rekord i leveransförseningar, men dessa har vi nu kontroll på och de allra flesta har hunnit få sin nya drömbåt.

Materialbrist

Den stora anledningen till förseningar har varit komponent- och materialbrist men båtbranschen är van vid att beställa i god tid inför säsong så vi har troligtvis drabbats mindre än andra likvärdiga branscher.

Omsättningen på begagnade båtar har ökat rekordartat som en följd av att alla inte fick tag i en nybyggd båt för leverans till denna säsong.

Prisuppgångar

Vi ser ganska stora värdeökningar på många populära, inte allt för gamla båtmodeller men efterfrågan har varit stor även på väldigt gamla båtar.

– En gammal men välbyggd båt är det perfekta insteget för nya människor i båtlivet!, säger Mats Eriksson.

Rekordmånga har upplevt båtlivet för första gången denna sommar. I princip samtliga som svarat i branschrapporten uppger att de sålt båtar till många helt nya båtägare.

Många nybörjare

Det är väldigt roligt att vi lockar så många nya människor ut på sjön. Men det ställer krav på oss i båtbranschen, att vi lär ut grundläggande hantering av sin nya båt, trafikregler och hur man tar sig fram med hänsyn till andra på sjön.

– Köper du en båt av ett båtföretag så kommer du få en första genomgång av din nya båt. Köper du en båt av en privatperson är det inte alltid säkert att du får den grundintroduktion som behövs, avslutar Mats Eriksson.

Stora uppgångar i båtbranschen. Mats Eriksson, VD i Sweboat, intervjuas. 

Elias Johansson Rimsby

SweIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Vindkraft-i-Ostersjon-FINE

Båtorganisationer ratar ny havsplan: ”Fritidsbåtslivet är bortglömt”

toatomning-septitank-ny-avgift-pengar-hamnen 1

Enkät: Bransch- och båtfolk tycker till om toatömningslagen

Buster_Magnum_Cabin_Gustavsberg

Allt på Sjön – frosseri i tuffa hyttbåtar

Batmassan-allt-pa-sjon-2022

Allt på Sjön – stor satsning på helgens båtmässa