Båtklassiker + Hamnen – samarbete ska främja nostalgibåtar

Båtklassiker + Hamnen – samarbete ska främja nostalgibåtar

Gustav Morin

Batklassiker-och-Hamnen-skriver-om-klassiska-batar Hamnen.se kommer att fungera som webbkanal för det nya magasinet Båtklassiker. Målet är att uppmärksamma och stärka Sveriges fantastiska klassiska båtkultur.

Vi på Hamnen testar som bekant båtar av alla slag men har alltid en svaghet och vurm för riktiga klassiker. Sverige ruvar på en mängd båtskatter med förförande former och fantastiska historier och vi får nu chansen att berätta mer om dem i bilder och texter från det nya magasinet Båtklassiker.

Det första numret av Båtklassiker har just publicerats och finns bland annat att köpa på Liljevalchs konsthall. Framöver kommer det även att finnas hos olika samarbetspartners. Mer info kommer fortlöpande på Batklassiker.com. För att öka räckvidden ytterligare kommer delar av materialet att publiceras här på Hamnen.se framöver.

Batklassiker-magasin-om-klassiiska-batar
Magasinet Båtklassiker siktar på att få upp och bevara intresset för den klassiska båtvärlden

Vill nå alla som drömmer om klassiska båtar

Såhär skriver Båtklassikers chefredaktör Anna Sandgren första numrets ledare:

“Med Båtklassiker vill vi nå alla som är intresserade av, drömmer om och andas klassiska båtar – med eller utan segel. Vi önskar engagera er som redan är frälsta, men också er som gärna vandrar runt och njuter i hamnarna, smygkikar under presenningar i jakten på den där perfekta pärlan, eller bara vill insupa atmosfären av den båtklassiska världen.

Bevara det svenska båtkulturarvet

Idag är det många som både privat och ideellt jobbar för att hålla liv i våra klassiska båtar. Flera av oss känner inte alltid till varandra, eller det engagemang som läggs ner för att bevara det svenska världsunika kulturarv, som många av våra båtar utgör.

Tänk om vi alla kan hitta gemensamma kanaler för att samverka och härigenom påverka beslutsfattare om olika stöd, öka intresset för vår flytande kulturskatt och se till att fler klassiker stannar kvar i Sverige!

Batklassiker-i-samarbete-med-Hamnen Här testar Båtklassikers chefredaktör Anna Sandgren en modern klassiker i form av en eldriven träbåt från tyska Kaiser. 

Premiärnumret av Båtklassiker är något av en Princess Svanevit-special. Hennes historia och framtid berör och kommer förhoppningsvis att engagera ännu fler personer – även utanför gängse båtkretsar. Dessutom kommer vårt första nummer ut i samband med att hennes intarsiainredning ställs ut på Liljevalchs konsthall.

Många fantastiska träbåtar

I detta magasin möter du också en del av alla de personer i branschen som gör ovärderliga insatser för att bevara och stärka den klassiska båtkulturen. Vi tar dig bland annat med till Medelhavets legendariska regattor, låter dig känna fartvinden under sommarens VM för 12mR i Helsingfors och filosoferar över originalbåtens möjliga själavandring. Dessutom mönstrar vi på salongsslupen Olivia och Ostindienfararen Götheborg och möter här några av dem som håller liv i traditionerna.

Öka intresset för klassiska båtar

Båtklassikers första nummer har varit möjligt tack vare en donation från Familjen Burre Hellmans stiftelse. Fortsatt utgivning och utgivningstakt kommer att avgöras utifrån intresset från er läsare, organisationer, föreningar och aktörer inom branschen. Ni är alla varmt välkomna att höra av er om önskemål på magasinets utformning och innehåll, men också om olika samarbeten.

Vi konkurrerar inte med befintliga magasin eller tidskrifter. I stället vill vi vara en stärkande kanal för alla inom den båtklassiska världen. Tanken med Båtklassiker är att förena branschen och få oss alla att arbeta mot samma mål: att öka intresset för klassiska båtar. För visst är det så, klichévarningen till trots, att vi alla är starkare tillsammans.”

Gustav Morin

Batklassiker-och-Hamnen-skriver-om-klassiska-batar

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Princess_Svanevit-akterifran

Svanevit nominerad till prestigepris – lägg din röst här

Princess_Svanevit-akterifran

Stjärnspäckat på Stadshusregattan – Svanevit gästar jubileet

stadshuset-kappsegling

Båtfest på Riddarfjärden när stadshuset firar 100 år

brand-underfall-yard-fire

Historiskt träbåtsvarv totalförstört i anlagd brand